Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:02:08

Ідеї національної єдності та ідентичності у творчості Великого Кобзаря досліджували на Чернігівщині

13.03.2015   13:24Агенцiя

Уже не один рік існує традиція проводити на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Міжрегіональну науково-практичну конференцію до річниці з Дня народження Великого Кобзаря. Цьогоріч темою наукового обговорення, яке відбулось 12 березня, стали «Ідеї національної єдності та ідентичності у творчій спадщині Т.Г. Шевченка».

Кращі знавці української мови та літератури Чернігівщини, учителі-практики та відомі науковці проаналізували і висловлювали своє бачення різноманітних аспектів творчого доробку митця, який у наш час набуває особливої актуальності. Відкрила роботу конференції завкафедри філологічних дисциплін та методики їх викладання ЧОІППО імені К.Д. Ушинського Тетяна Матюшкіна. Під час пленарного засідання свої доповіді презентували завкафедри методики викладання української мови і літератури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор педагогічних наук, професор Юрій Бондаренко, який розкрив проблему макроісторичного моделювання в поезії Тараса Шевченка.

Про семантику можливих світів у текстах Тараса Шевченка та поетів-шістдесятників розповіла доцент кафедри методики викладання української мови і літератури НДУ імені Миколи Гоголя, кандидат педагогічних наук Алла Бондаренко.

Неабиякий інтерес у присутніх викликав виступ «Тарас Шевченко. Поезія розпачу: біографічний аспект», який презентував Олександр Забарний, доцент кафедри методики викладання української мови і літератури НДУ імені Миколи Гоголя, кандидат педагогічних наук.

Про Т.Г. Шевченка-художника і його творчий період на Чернігівщині розповіла директор Чернігівської дитячої художньої школи Марія Рибіна-Ткач.

Аналіз книги відомого публіциста та науковця Василя Лизанчука «Шевченкове Слово» зробила доцент кафедри філологічних дисциплін та методики їх викладання ЧОІППО імені К.Д. Ушинського, кандидат філологічних наук Тетяна Дзюба.

Проблему актуалізації вивчення творчості Т.Г. Шевченка в системі підручників нового покоління для початкової і середньої ланки освіти як шлях до формування єдиного гуманітарного простору розкрила заступник головного редактора Видавничого дому «Освіта» Ірина Красуцька.

Зв'язок між Тарасом Шевченком та Миколою Гоголем на основі документальних свідчень проаналізувала неодноразовий учасник і почесний гість міжрегіональної науково-практичної конференції, доцент Університету менеджменту освіти НАПН України, кандидат педагогічних наук Зоя Шевченко.

Концепцію Української держави у творчості Т.Г. Шевченка висвітлила учитель української мови та літератури Олександрівського НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад» Бобровицької РДА. Загалом, тематика виступів охоплювала широкий спектр питань, пов’язаних з суспільно-політичними, національними, морально-етичними та націєтворчими вимірами творчості Т.Г. Шевченка, проблемою національно-патріотичного виховання учнів під час вивчення літературно-мистецької спадщини Кобзаря.

Крім того, мовознавці детально розкрили особливості використання інноваційних технологій у процесі вивчення творчості Великого Кобзаря у ВНЗ, дослідили роль Тараса Шевченка у підготовці майбутнього вчителя початкових класів, висвітлили етноніми у творчому доробку митця та образ української жінки-страдниці в поемах «Катерина» та «Наймичка» тощо.

У рамках проведення конференції учасники ознайомились також з матеріалами тематичної книжкової виставки під назвою «Святе і безсмертне слово Кобзаря».

А на завершення шевченкознавці відвідали мистецьку вітальню «Музична Шевченкіана Чернігівщини» у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М. Коцюбинського. Справжнім музичним сюрпризом для гостей стали твори на вірші Т.Г. Шевченка у виконанні, у виконанні капели бандуристів імені Остапа Вересая та артистів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини