Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:21:27

Всеукраїнський референдум і вибори Президента України 1 грудня 1991 року в документах Державного архіву Чернігівської області

01.12.2014   10:36Агенцiя

1 грудня 2014 року минає майже чверть століття з моменту прийняття народом України історичного рішення — на запитання в бюлетені для голосування: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» — 90,32 % українців відповіли: «Так, підтверджую». Народ України, за словами О. Гончара, «видобув із глибин душі заповітне, оте своє вирішальне, магічне «так!».

На вибір громадян, крім національного піднесення, вплинули також конкретні політичні обставини: фактичний розпад СРСР, відносна стабільність в Україні порівняно з іншими республіками.

Одночасно з референдумом відбулися вибори Президента України. Кандидатів на цю посаду висунули партії, рухи, трудові колективи. Центральна виборча комісія зареєструвала сім кандидатів, серед яких найвідомішими були: голова Верховної Ради України Л. Кравчук, голова Львівської обласної ради В. Чорновіл, голова Української республіканської партії Л. Лук’яненко. Незважаючи на відмінності програм, усі кандидати заявляли, що вони виступають за незалежність України.

У Державному архіві Чернігівської області перебувають на зберіганні документи, які сьогодні відтворюють процес підготовки й проведення Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України. Так, урядові телеграми Коропської та Бобровицької районних виборчих комісій, датовані 21 та 22 жовтня 1991 року відповідно, повідомляють про кількість районних комісій та їх кількісний склад. Зберігся й лист голови Центральної виборчої комісії з виборів Президента України та з Всеукраїнського референдуму В. Бойка голові Чернігівської обласної комісії з Всеукраїнського референдуму щодо надання зразка бюлетеня для голосування, встановленого постановою Верховної Ради України 11 жовтня 1991 року. Наголошувалося на необхідності забезпечити виготовлення бюлетенів для голосування на кольоровому папері розміром 160x150 мм та відправити їх дільничним комісіям до 15 листопада 1991 року.

Для використання в практичній роботі на місцях було розповсюджено постанову від 1 листопада 1991 року № 46 ЦВК з виборів Президента України та з Всеукраїнського референдуму «Про роботу окружної виборчої комісії Харківського виборчого округу № 21 з виборів Президента України та з Всеукраїнського референдуму по підготовці до проведення голосування». Цей документ став, так би мовити, інструкцією для окружних виборчих комісій України — наголошувалося на необхідності забезпечення неухильного дотримання чинного законодавства на всіх етапах підготовки і проведення політичної кампанії, яка повинна згуртувати громадян України навколо ідеї національного відродження; надання рівних можливостей у веденні передвиборчої агітації; висвітлення ходу підготовки виборів Президента і Всеукраїнського референдуму в засобах масової інформації. Також пропонувалося звернутися до Рад народних депутатів із пропозицією про недоцільність проведення 1 грудня 1991 року різного роду місцевих референдумів, опитувань, які відволікатимуть увагу населення від Всеукраїнського референдуму та виборів Президента України і ускладнюватимуть голосування.

Перші шпальти газети Чернігівської обласної Ради народних депутатів «Деснянська правда» були присвячені підготовці до значущої для України історичної події. 27 листопада 1991 року газета надрукувала звернення Президії Верховної Ради України до співвітчизників щодо підтримки Акта проголошення незалежності України, наступного дня — фотографію, що засвідчила готовність виборчої дільниці № 5, розташованої у приміщенні Чернігівського кооперативного профтехучилища, до проведення референдуму та виборів Президента України.

Знаковість події засвідчила й урядова телеграма, підписана головою ЦВК В. Бойком, надіслана до голови окружної виборчої комісії чернігівського виборчого округу № 26: «У зв’язку з численними побажаннями представників засобів масової інформації, у тому числі іноземних журналістів, щодо більш широкого висвітлення ходу голосування першого грудня, просимо додатково передати о 16 годині 30 хвилин до Центрвиборчкому телефонне повідомлення про кількість громадян, які взяли участь у голосуванні, станом на 16 годину».

Рішення, прийняті українським народом, прискорили історичну «ланцюгову реакцію» — Україна стала незалежною державою, обрала Президента, Л. Кравчука, пішов у відставку Президент СРСР М. Горбачов, Радянський Союз офіційно припинив своє існування.

 

Державний архів Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини