Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:01:40

Чернігівщина на шляху повернення історичної правди

25.10.2014   07:45

23 жовтня голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о голови облдержадміністрації Сергій Журман зустрілися з делегацією Українського інституту національної пам'яті на чолі з Володимиром В'ятровичем.

Сьогодні, як ніколи, важлива самоідентифікація українців. На цьому в.о голови облдержадміністрації Сергій Журман наголосив на зустрічі з делегацією Українського інститут національної пам’яті начолі з головою наукової установи Володимиром В’ятровичем.

Як зазначив Сергій Журман, Чернігівщина — край партизанської слави, у якому дуже важко викорінити радянські погляди на життя.

— Для нашого регіону важливо освіжити історичну пам'ять, відкрити очі на більшість подій. Це і політичні репресії, і часи голодомору. На жаль, яскравих, але, донедавна заангажованих, прикладів цього у нашій області більше, ніж достатньо, — зауважив в.о. голови облдержадміністрації.

Співпраця Чернігівської облдержадміністрації та органів влади регіону з Українським інститутом національної пам’яті (далі – УІНП) розпочалася з квітня 2008 року, коли в регіон було призначено його представника.

За цей час було спільно реалізовано кілька масштабних проектів. Зокрема, створено експозицію Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», забезпеченно екскурсійне обслуговування відвідувачів, надається науково-консультативна допомога. До того ж, ця подія щорічно відзначається 29 січня.

Проводяться заходи з вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

Розглядається проблематики участі України і, відповідно Чернігівщини, у Другій світовій війні. Запущено проект державної політики пам’яті щодо жертв Корюківської трагедії та всіх знищених нацистськими карателями населених пунктів разом із їхніми мешканцями. У рамках проекту видано 6 тематичних книг, вийшло кілька теле- і радіопередач та створено документальний фільм.

Спільно з представниками УІНП проведено десятки наукових і науково-просвітницьких заходів із усього спектру дат, подій національної пам’яті.

У планах — будівництво Меморіалу Корюківської трагедії, лобіювання відновлення державної політики національної пам’яті щодо Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», яка обірвалася з лютого 2010 року, а також продовження роботи у відзначенні Пам’яті Героїв Крут.

Приємним стало те, що Володимир В’ятрович відзначив Чернігівщину, як область, що одна із перших почала інтенсивну та плідну співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті. Він зауважив, що і надалі сприятиме регіону у відродженні історичної свідомості.

У рамках візиту голови УІНП до нашої області відбулася міжрегіональна науково-практична конференція «Вигнання нацистських окупантів із України: пам’ять та уроки історії для сьогодення» на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського. Також Володимир В’ятрович побував на засіданні прес-клубу «Ділове слово» у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА. Воно було присвячене презентації громадського проекту українських істориків — сайту «ЛІКБЕЗ. Історичний фронт» та проблематиці формування та реалізації державної політики національної пам’яті, діяльності Українського інституту національної пам’яті.

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини