Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:36:39

У Чернігові презентували музейно-виставковий проект "Тобі, Україно!"

16.05.2014   07:19

15 травня у будівлі Чернігівського колегіуму Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» відбулася презентація Музейно-виставкового проекту «Тобі, Україно!» зі спільною експозицією приватних музеїв України: «Єдина Країна! Традиції, колекції, меценати».

Організаторами проекту є Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», музей родини Шереметьєвих, музей української ікони «Духовні скарби України», Благодійний Фонд «Пам’яті Сергія Платонова ПЛАТАР», музей історичного культурного надбання «ПЛАТАР».

У відкритті виставки взяв участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман. Звертаючись до присутніх він зазначив, що події, які відбуваються в країні дещо відсторонили нас від культурного життя. Проте у цей нелегкий час історичне минуле українського народу його культура мають об’єднувати, консолідувати сучасне суспільство, виховувати почуття гідності, усвідомлення належності до національної історії, національної ідентифікації.

Організатори спільної виставки «Єдина Країна! Традиції, колекції, меценати» підкреслювали, що через музейно-експозиційні засоби хотіли продемонструвати високий рівень культури народів, що протягом тисячоліть населяли територію нашої держави. Вони також акцентували увагу на високому художньому рівні представлених на виставці експонатів.

За їх інформацією, для створення виставки з колекції музеїв були відібрані показові, раритетні предмети, які своєю мистецькою та художньою якістю, історичною унікальністю покликані якнайкраще презентувати поступовий розвиток культури та мистецтва України.

По завершенню офіційної частини, відвідувачі мали змогу оглянути представлені експозиції та прослідкувати хронологію виникнення і розвитку української мистецької культури, починаючи від Трипільської цивілізації до славетної Київської Русі.

Через сакральні твори з колекції музею української ікони «Духовні скарби України» Ігоря Понамарчука можна торкнутися витоків, історії формування та особливостей української сакральної іконографії.

Сторінки вітчизняної історії кінця ХІХ – поч. ХХ ст. відкриваються за допомогою унікальних фотографій та документів, печаток, мундирів військових та чиновників, літографій, відзнак військових формувань, гербового посуду з сервізів аристократичних родин та виразної збірки достеменних пам’яток матеріальної культури Чернігівщини з музейної колекції родини Шереметьєвих.

І не випадково експозицію розміщено в Колегіумі, адже історичне та художнє поєднання, представлених музейних предметів з культурно-освітнім осередком Східної України XVIII ст. є символічним мистецьким ланцюжком між представленими експонатами та старовинним колегіумом доби Мазепинського бароко.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини