Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:04:16

Бендеровець К.К. Гедройц, який уславився на Чернігівщині

07.04.2014   07:57Агенцiя

6 квітня 1872 року в містечку Бендери, що у Республіці Молдова (нині контролюється невизнаною Придністровською Молдовською Республікою) у родині військового лікаря Каетана Гедройца народився син, якого назвали Костянтином.

К.К. Гедройц

К.К. Гедройц

Слабкого на здоров’є хлопчика після смерті батька віддали на виховання до Київського кадетського корпуса. По завершенні навчання його направили до Михайлівського артилерійського училища. Проте, у 1892 році К.К. Гедройц полишає військову кар’єру і вступає до Петербурзького лісовий інституту. Закінчивши його у 1898 році, а згодом і Петербурзький університет, де посилено вивчав хімію та фізику працює у сільськогосподарській хімічній лабораторії міністерства землеробства.

Сферою наукових інтересів Костянтина Каетановича стають ґрунти, вірніше хімічні та фізичні процеси, які в них проходять. Досліджуючи це питання він бере участь в організації агрохімічного відділу створеної 1911 року Носівської сільськогосподарської дослідної станції. Саме з нею пов’язана наукова слава цього талановитого вченого.

Пропрацювавши консультантом на станції, К. Гедройц з 1922 року очолює її агрохімічний відділ. Результатом багаторічної наукової та практичної роботи стало вчення про ґрунтові коллоїди та їхню роль в утворенні ґрунту та його родючості. Він розробив класифікацію ґрунтів і методи хімічного аналізу. Багато часу приділяв поліпшенню розповсюджених на Чернігівщині солонцюватих і кислих ґрунтів.

За цю роботу Костянтин Каетанович був удостоєний Державної премії імені В.І. Леніна (1927 р.), отримав звання члена-кореспондента АН СРСР, а згодом і академіка. Помер К.К. Гедройц у Москві 1932 року.

Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського був підготовлений довідник “Чернігівці – лауреати державних премій”, в якому є нарис, присвячений видатному вченому ґрунтознавцю. Його пам’ять увічнена меморіальною дошкою на будівлі станції у селі Дослідне Носівського району.

Носівська селекційно-дослідна станція і сьогодні здійснює велику насінницьку роботу, випробуючи та створюючи нові сорти зернових. Велика заслуга в цій праці належить Костянтину Каетановичу Гедройцу – бендерівцю, що уславився саме на Чернігівщині.


Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.