Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:25:59

У Ляльковому театрі відбулася прем’єра вистави "Великий льох". ФОТО

14.03.2014   12:36Агенцiя

Довгоочікувана прем’єра вистави «Великий льох» відбулася в Обласному театрі ляльок імені Олександра Довженка.

Поема-містерія, в якій Тарас Шевченко по-філософському переосмислив історію України та передбачив її майбутнє, давно зацікавила театралів. Робота над постановкою велася кілька років, і ось до двохсотріччя Кобзаря її запропонували на розсуд читачів.

— Прем’єру ми готували довго, тому що за всю історію нашого театру (із 1976 року) за обсягом і серйозністю теми такої вистави в театрі не було. Ми для себе опановуємо новий жанр музичної постановки, між собою називаємо її рок-оперою. Підготовка «Великого льоху» потребувала серйозної роботи від акторів, роботи над звуком, освітленням. Хоча ми й нині відчуваємо технічний дефіцит обладнання, але намагалися зробити виставу, виходячи з того, що у нас є», — говорить художній керівник Обласного театру ляльок, заслужений артист України Віталій Гольцов.

За його словами, вистава розрахована не на маленьких глядачів, а на старшокласників, студентів і тих, кого цікавить творчість Шевченка.

— У нашому репертуарі загалом — п’єси для дітей. Ця – інша. Театр не є центром розваги. Він повинен показувати приклади із життя, а вже глядачеві вибирати для себе, що наслідувати, — розповідає художній керівник.

— Що вас привабило саме в цьому творі Тараса Шевченка?

— «Великий льох» – це поетична і філософська історія України, автор якої — провидець. Кожен його твір, якщо детально вчитуватись, розповідає не тільки про минуле, а й про наше майбутнє. Містерія складається з трьох частин. Героями першої є три душі молодих дівчат, в образах білих пташок, які відчувають провину за те, що якимось вчинком у житті завдали шкоди Україні. Тому ці душі літають у вигляді пташок і не можуть потрапити до раю. Друга частина – три чорні ворони, які уособлюють те негативне, що є в українському, польському й російському народах. І третя частина – три лірники: один сліпий, другий глухий, а третій горбатий. Нині дуже багато митців, які продаються за гроші. І всі вони сходяться в одному місці, де мають розкопати великий льох, у якому, на думку Москви, заховані багатства українські, котрих їй ще не вистачає. Але льох вони не розкопали. Сам великий льох уособлює духовний потенціал народу, його силу віри. Доки будуть ця сила й духовність, доки цей великий льох не розкопають, доти існуватимуть Україна й український народ.

— Яке місце у виставі відведено лялькам, а яке – акторам?

— У нашій постановці немає ширми, за якою б ховалися актори, все відкрито. Артисти дуже багато рухаються вживу. Є ляльки-символи без облич. Немає звичних костюмів та декорацій. Ці новаторські та оригінальні підходи мають оцінити глядачі. До речі, костюми й декорації створювала молода художниця Олена Загребіна, яка до цього працювала над виставами Молодіжного театру та облмуздрамтеатру. А музику до вистави на наше замовлення написав відомий композитор, киянин Микола Вітковський. Зараз він викладає у навчальних закладах столиці, а свого часу був концертмейстером Тарапуньки і Штепселя, його пісні виконують українські естрадні співаки.

Вікторія Гаврик, "Деснянська правда"

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.