Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:34:36

Як сприймають Тараса Шевченка за межами України?

28.02.2014   14:07Агенцiя

Тарас Шевченко висловив ті думки, які реалізуються сьогодні – зазначили учасники міжнародної відеоконференції "Сприйняття Тараса Шевченка за межами України", яка відбулася 27 лютого.

Її організатори – Луганський та Сіверський центри післядипломної освіти, Сіверський інститут регіональних досліджень, Київський офіс Інституту Кеннана зібрали для розмови представників восьми країн: Бразилії, Польщі, Естонії, Росії, Румунії, США, Казахстану, України, аби поспілкуватися щодо рецепції Кобзаря за межами батьківщини.

«Ми далеко не все знаємо про Т. Шевченка. Тому спілкування з представниками інших країн дозволяє набагато глибше зрозуміти сутність його образу, сприйняття його творчості, вшанування його пам’яті та й загалом його значення як людини і як митця для нащадків», – зазначив під час відкриття заходу директор Сіверського центру післядипломної освіти, кандидат історичних наук Володимир Бойко.
Учасники відео-конференції – науковці, викладачі чернігівських вищих навчальних закладів, державні службовці, журналісти – дізналися про те, як відбувається вшанування пам’яті Т. Шевченка в країнах Європи, Азії, Америки, які заходи проходять з цього приводу, які наукові студії і в яких навчальних закладах світу присвячені Великому Кобзарю.

Також спілкування під час відеоконференції дозволило глибше зрозуміти специфіку ставлення до Т. Шевченка серед представників української діаспори, громадян інших національностей, політичних, наукових кіл тощо.

Наприклад, «напружені відносини між Україною та Росією формують сприйняття Шевченка в Росії», – зауважив провідний науковий співробітник Інституту Європи РАН, керівник Центру українських досліджень, головний редактор журналу «Современная Европа», кандидат історичних наук Віктор Мироненко. До того ж, сприйняття Т. Шевченка різне в різних соціальних прошарках Російської Федерації: від суперечливо-ворожого у владних колах до доволі позитивного в колах інтелігенції.

В Німеччині рецепція Т. Шевченка має давню традицію. Німці активно досліджують його філософію, зв’язок з німецькими романтиками, рецепцію його творчості. «Для мене Шевченко – це ікона» – підкреслила ректор Українського вільного університету в м. Мюнхен (Німеччина), професор Ярослава Мельник.

На відміну від Європи, в США не дуже знають про Шевченка та й про Україну загалом. Але, як наголосив директор Київського офісу Інституту Кеннана Центру міжнародних досліджень ім. В. Вільсона, кандидат філологічних наук Ярослав Пилинський, для представників української діаспори Шевченко залишається символом свободи.

Дуже шанований Т. Шевченко і серед української діаспори в Бразилії. На думку викладача-емеріта Католицького університету штату Багія, (м. Сальвадор) Маргарити Бжеської, Т. Шевченко став апостолом української національної революції. Також учасники конференції запросили пані Маргариту, яка є донькою відомого українського громадського діяча Романа Бжеського, відвідати батьківщину свого батька – Чернігів.

Невідомі факти біографії Т. Шевченка, перипетії його перебування на їх території розкрили представники Польщі та Казахстану. У Казахстані Шевченка сприймають як «сина двох народів». Йому вдячні за популяризацію народних традицій, історії та природи Казахстану, що знайшло свої відображення в численних картинах та художніх творах. До недавнього часу назву «Шевченко» носило м. Актау, в якому діє музей та туристичний маршрут, присвячений Великому Кобзарю.

Голова українського товариства «Стожари» (Конгрес українців Естонії), м. Марду Ганна Смірнова (Мікульська) розповіла про перебування Т. Шевченка в тогочасному Ревелі (Талліні), коли він їхав з Петербурга до Стокгольма.

Добре знають Тараса Шевченка і в сусідній Польщі, де його ім’я носять школи, державні установи, вивчається творчість та проводяться творчі вечори.

Наостанок учасники заходу ще раз підкреслили неоднозначність постаті Великого Кобзаря та його сприйняття; глибокий духовний вплив на подальше життя українського народу та інших країн, пов’язаних з його долею, а також своєчасну появу цієї визначної особистості саме в той момент, коли питання про подальше існування української нації постало надзвичайно гостро.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини