Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:27:48

У Чернігові відкрилася виставка робіт Андрія Мордовця. ФОТОрепортаж

23.10.2013   13:11Агенцiя

У виставковій залі національної спілки художників України в Чернігівській області з нагоди 95-ти річчя від дня народження Андрія Мордовця, відкрилась геніальна виставка художніх робіт.

Тут представлені його ранні роботи, які до сих пір автор не виставляв. На картинах зображений Чернігівський край, зачарована Десна, яку автор полюбив до нестями. Тут в основному натурні роботи: Повінь 53 року, 60 року, ранні пейзажі, портрети.

Разом з другом, Олександром Шкурко, вони приїхали до Чернігова і тут залишились на все життя. Разом вони  зробили дуже багато для розвитку художнього мистецтва на Чернігівщині. Згуртували художників, організував студію, створили осередок. Навчали писати етюди, що таке відношення. Сам він писав рівно та красиво.

Це величезна ретроспективна виставка. Не зважаючи на те, що багато часу Андрій Микитович приділяв творчій роботі, багато часу він присвятив і музейній справі. Саме він у далекому 1959 році на сторінках обласної газети «Деснянська правда» вперше звернув увагу на те «що нема в Чернігові ще художнього відділу в музеї чи салону». І саме за його ініціативи в Чернігові при історичному музеї був створений спочатку художній відділ, а трохи пізніше – художній музей і Андрій Микитович був його частим відвідувачем. Завдяки такій творчій позиції у фондах обласного художнього музею є величезна кількість його художніх та графічних творів. Це чудова колекція етюдів 1950-х років. Велика колекція творів із західної України і найбільш цінна величезна добірка фронтових малюнків.

Це чудова виставка творів та уподобань автора не тільки міста, Чернігівщини, а й усієї України.

Пам'ять про художника продовжується у чудових творах. Андрій Мордовець був справжнім патріотом України. На виставці представлені етюди, пейзажі, тобто пленерні роботи. В нього багато різноманітних  картин, портретів, жанрових робіт. Все своє життя він працював на натурі. Їздив  по всім куточкам України, але найбільш за все дуже любив Чернігівщину. Він був гарним педагогом. Донька Тетяна та спілка художників організували виставку для широкого показу чернігівцям та гостям міста. Андрій Мордовець ще був сповнений сил та енергії, але трагічно загинув 13 грудня 2006 року. Його твори зберігаються в Чернігівському художньому, історичному музеях. Художньому музею м.Лебедин Сумської області та приватних художніх галереях.

Фоторепортаж та текст ВІКТОРА  КОШМАЛА.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.