Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 05:15:41

Про роботу комунального підприємства "Міський палац культури"

17.10.2013   10:24

КП «Міський палац культури» Чернігівської міської ради створене на базі майна Палацу культури ВАТ «Чернігівське підприємство «Хімволокно» (термін здачі в експлуатацію 1970 рік) та засноване на комунальній власності Чернігівської міської ради (1998 рік). Власником підприємства є територіальна громада міста Чернігова в особі Чернігівської міської ради.


Мета та завдання підприємства

Основною метою діяльності  КП  “Міський Палац культури ” Чернігівської міської ради  є збереження, розвиток та популяризація  української культури, а також культур інших національних груп, що проживають на території м. Чернігова та Чернігівської області, організація культурного дозвілля громадян та гостей міста, проведення концертів художньої самодіяльності та професійних артистів, організація гастрольних заходів, виставок, лекцій, тематичних вечорів, конференцій, заходів для дітей та молоді, організація гурткової роботи, надання послуг та інші види діяльності.

На сьогоднішній день в Палаці культури збережено та працює 25 клубних формувань, в яких займається більше тисячі чоловік, в основному це діти дошкільного та шкільного віку, а також мешканці міста різних вікових та соціальних груп. Достатньо зазначити, що найстаршій учасниці заслуженого хору ветеранів війни та праці у цьому році виповнилось 84 роки, а найменшому учаснику народного художнього колективу театру танцю "Слов’яни" - 3,5 роки. Особливістю підприємства є те, що в Палаці займаються аматорські, а не професійні колективи, як наприклад в обласному філармонійному центрі. Але показником творчої роботи нашого підприємства є те, що п‘ять колективів  мають почесне звання «народний». Три дитячі колективи носять звання «зразковий».  Постійно проводиться робота щодо набору бажаючих в колективи художньої  самодіяльності та інші творчі колективи.

В міському Палаці культури сьогодні розвиваються різні напрямки  художньої творчості, а саме: народне хорове мистецтво; фольклорне мистецтво; народне танцювальне мистецтво; сучасний танець; спортивний бальний танець; естрадно-оркестровий напрямок; театральний напрямок; циркове мистецтво.

Народне хорове мистецтво

Представником народного хорового мистецтва є заслужений народний самодіяльний хор України «Десна», створений у 1951 році на базі фабрики первинної обробки вовни. Засновником і першим керівником колективу був заслужений артист України Леонід Миколайович Пашин. Колектив має славні творчі традиції і є перлиною поліського краю та гордістю Чернігівщини. У виконанні хору звучать обробки українських народних пісень Леоніда Пашина, Леоніда Хатун, Григорія Драгинця, Миколи Борща, Петра Зуба. Сьогодні колектив очолює заслужений працівник культури Микола Васильович Олексієнко. В колективі займається 50 учасників. Почесне звання «заслужений» присвоєно в 1967 році, «народний» - в 1961 році, підтверджено в 2011 році. Колектив брав участь в музичному проекті «Україна музична», що проходив в обласному філармонійному центрі, а також в інших загальноміських заходах.

Фольклорне мистецтво

Фольклорне мистецтво представляє народний фольклорний ансамбль «Сіверяни». Створений в 1980 році при клубі обласного управління внутрішніх справ м. Чернігова. З 2000 року колектив працює при міському Палаці культури. Керівник – Олександр Михайлович Якубець. Звання «народний» присвоєно в 1989 році. «Сіверяни» - це колектив, який поєднує українські пісні з елементами хореографії. До його репертуару входять пісні українських та місцевих композиторів, українські народні пісні, російські та білоруські  твори. «Сіверяни» брали участь у міських фестивалях «Чернігівська коляда», «Чернігівська весна», «Сорокоух», «Чернігів - місто козацької слави» та інших загальноміських заходах. Пісні у виконанні «Сіверян» мають особливий народний колорит і звучання та не залишають байдужими слухачів.

Народне танцювальне  мистецтво

Народне танцювальне мистецтво представляють три колективи Палацу.  Народний аматорський ансамбль танцю «Дружба». Колектив створений в 1969 році при виробничому об'єднанні «Хімволокно». Сьогодні керівником колективу є заслужений працівник культури України Григорій Самуілович Горбачук. Кількісний склад – 40 чоловік. Звання «народний» присвоєно в 1973 році. За великий внесок у справу згуртування всіх українських сил у світі, за відданість українській справі й українській ідеї колектив нагороджений Дипломом Української Всесвітньої Координаційної Ради Товариства «Україна». В 2013 році колектив взяв участь у обласному фестивалі «Поліське коло», з великим успіхом виступив на міському святі «Івана Купала», підготував нову хореографічну постановку до 70-річчя визволення Чернігова  від  фашистських  загарбників.

Зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Десняночка» створений у 1978 році, керівник – Вікторія Горбачук. Звання «зразковий» колективу присвоєно в 1982 році, підтверджено у 2011 році. В червні цього року «Десняночка» брала участь в міжнародному фестивалі «Море, мистецтво, діти» в Болгарії, де зайняла почесне 2-е місце, також колектив є постійним учасником багатьох загальноміських заходів та концертно-розважальних програм, що проводились у міському Палаці культури.

Народний художній колектив театр танцю «Слов’яни” створений у 1995 році. Керівники – відмінники народної освіти Марина та Володимир Дядечки. У 2011 колективу присвоєно звання «народний». Кількісний склад колективу – 50 чоловік. У 2013 році колективом проведено 19 виїзних концертів, 7 – в Палаці культури. На міжнародному конкурсі хореографічних колективів «Терпсіхора» в м.Київ «Слов'яни» зайняли  2-е місце. Театр танцю «Слов’яни» брав участь майже у всіх міських заходах, Міжнародному фестивалі до Дня захисту дітей в с. Сеньківка, фестивалі міжнародних культур у м. Меммінген та фестивалі хореографічного мистецтва у м. Тур (Франція). З успіхом виступив на Всеукраїнському фестивалі дитячої творчості «Наша земля-Україна» в міжнародному дитячому центрі «Артек».

 Сучасний танець

Центр спортивно-естрадного танцю „Інсайд” представляє напрямок сучасного танцю. Створений у 2001 році.  Керівники – Дмитро Грек та Надія Прасолова. В колективі займається більше 100 дітей віком від чотирьох до 16 років. Центр спортивно-естрадного танцю «Інсайд» є володарем спеціальної премії та 1-го місця на міжнародному фестивалі «Арт-весна - 2013» та «Арт-талант-фест-2013» в м.Київ, а також призером чемпіонату України серед сучасних колективів в м.Київ в категорії «Сучасна хореографія» та являються володарями Кубка Європи, якого удостоєні на фестивалі «Модерн хореографі», що проходив у цьому році в Болгарії.

Спортивні бальні танці

Ще одним досить популярним на сьогоднішній день творчим напрямком є спортивні бальні танці. В Палаці культури його представляє зразковий клуб спортивного бального танцю «Ніка», створений у 2000 році. Керівник –Ірина Олександрівна Должикова. Колектив налічує 120 чоловік. В його складі існують групи для молоді і для дорослих. Останні досягнення: 1-е місце на міжнародних змаганнях в м. Київ «Арт денс-2013», 1-ше місце в міжнародних змаганнях в м.Судак (латина), 2-е місце на міжнародних змаганнях в м. Дніпропетровськ (стандарт). Колектив постійно бере участь у всіх культурно-мистецьких заходах, що проходять в Палаці культури та місті.

Естрадно-оркестровий напрямок

Народний естрадний оркестр «Меридіан» представляє естрадно-оркестровий напрямок, керівник – Володимир Михайлович Шумаков. Створений на базі духового оркестру Чернігівського камвольно-суконного комбінату в 1967 році. Засновником та першим керівником колективу був заслужений працівник культури України Володимир Дмитрович Савенко. З 1998 року колектив працює в міському Палаці культури. Кількість учасників-30 чоловік. Народний естрадний оркестр «Меридіан» за свою історію неодноразово ставав лауреатом та дипломантом різноманітних конкурсів і фестивалів, що проводились в колишньому Радянському Союзі. В 1975 році колективу присвоєно звання «народний». Оркестр зайнятий у всіх культурно –мистецьких заходах міського Палацу культури, багатьох загальноміських заходах. У складі оркестру працюють заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати республіканських конкурсів Надія Чирченко, Євген Мацак, Вадим Шестаков. Візитною карткою міста є літні музичні вечори, які проводить оркестр для жителів та гостей міста на Алеї Героїв і які збирають багато людей, особливо поважного віку. На цих вечорах одинокі люди зустрічаються, знайомляться і створюють нові сім’ї. 

Театральний напрямок

Театральний напрямок представлений в Палаці аматорським колективом «ТЕАТР-23», створений у 2007 році. Керівник  - Тетяна Янко. Кількість учасників - 40 чоловік. При театрі існує студія, в якій може навчатись той, кому дійсно цікава професія актора, вік учасників необмежений. В репертуарі театру 7 спектаклів, етюди, літературні міні-вистави. У 2013 році актори театру взяли участь у проведенні 2-ї театральної Зеленої сцени, а також в обласному семінарі-практикумі для керівників та учасників аматорських театральних колективів, в  зйомках серіалу «Дім з лілеями». Керівник театру пройшла стажування в м. Корк при ірландському театрі «Граффіті». В 2013 році крім сцени Палацу культури  виступи пройшли в притулку «Надія» в м. Чернігові та притулку села Хмельниця Чернігівського району.

Циркове мистецтво

На майданчику Палацу з 2012 року працює Зразкова естрадно-спортивна циркова студія «Тріумф». Керівники - Євгенія Фоменко та Руслан Бурлака. Кількість учасників - 60 чоловік. Навчання проходить за основними жанрами: акробатика, гімнастика, жонглювання, еквілібристика. У 2013 році отримали 7 призових місць в різних номінаціях на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Сіверська феєрія», яке проводив департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації на сцені міського Палацу культури.

Східні танці

Школа східного танцю «ЛИЛА». Працює при Палаці культури з 2012 року. Керівник - Наталія Левенець. Кількість учасників - 80 чоловік. В колективі «Ліли» займаються  діти віком від 3-х років за напрямками: естрадна хореографія, східні танці, фламенко, трайбл, контемп, акторська майстерність. Дорослі займаються за напрямками: пол-данс, фламенко, трайбл, східні танці, бальні танці  та air –йога. В 2013 році колектив став золотим призером Всеукраїнського фестивалю формейшн у м. Київ, а також учасником «Фламенко – фестивалю» у м.Одеса, учасники 3-го Всеукраїнського фестивалю дитячих творчих колективів «Діти  Сонця» у м. Київ. Керівники колективу являються організаторами фестивалю танцювальної етнічної культури Ukraine Ethno Fest «Жива вода».

Всі художні колективи Палацу протягом поточного року беруть активну участь у загальноміських культурно-мистецьких заходах, таких, як Новорічні та Різдвяні свята, святкування Дня Перемоги, Дня Конституції, Дня Незалежності, фестиваль патріотичної пісні «Поклик серця» та інші. На сцені Палацу проводились концертно-розважальні програми за участю творчих колективів та окремих виконавців як України, так і держав ближнього зарубіжжя. Також творчі колективи Палацу представляли місто Чернігів на творчих заходах в інших містах як області, так і України, а також за межами держави, що сприяло зміцненню культурних відносин між громадами  Чернігова та цих міст.

З метою покращення культурного обслуговування жителів та гостей міста у 2013 році були залучені до співпраці інші творчі колективи міста, зокрема: клуб спортивного танцю « Аєліта », танцювальна формація «The BEST», шоу-балет «Ярмарок», студія естрадного танцю «Бродвей», танцювальна студія «Прем’єр балет», школа сучасного танцю «Альянс», ансамбль естрадного танцю  «Еліт» та інші. Міський Палац культури став основним сценічним майданчиком, на якому проводять звітні концерти більшість творчих колективів міста. Стає традицією проведення в Палаці концертно-розважальних програм до професійних свят: День фізкультури та спорту, День фармацевтичного працівника та інші.

Загалом проведені культурно-розважальні заходи були різнопланові і зорієнтовані на широке коло глядачів, враховуючі їх вік та вподобання. Під час проведення заходів Міський палац співпрацював з рядом обласних та громадських організацій, що об‘єднують людей  соціально вразливих категорій та постійно потребують уваги та допомоги. Серед них: Чернігівська громадська організація інвалідів «Шанс»; Благодійний фонд «Милосердя і доброта»; Чернігівська ГО сімей, в яких  виховуються  діти-інваліди  «Гіппократ», громадські організації ветеранів та інвалідів війни й інші.

У Палаці культури працюють та надають послуги курси вивчення англійської мови, юридична консультація, студія «Поліглот», студія по підготовці дітей до школи, консультація психолога та інші. Активно проводиться виставкова діяльність. Це виставка-ярмарок «Сад, город», ярмарок меду та інші.

У поточному році Міський палац розпочав активно розвивати рекламну діяльність. З цією метою налагоджено співпрацю з телерадіоагенцією «Новий Чернігів», редакцією газети «Чернігівські відомості», іншими комунальними підприємствами міської ради, готелем «Україна». Існує також домовленість з обласним музично-драматичним театром та обласним філармонійним центром на використання на безоплатній основі їх рекламних площин для розміщення нашої рекламної продукції.

Загалом впродовж 9 місяців 2013 року творчими колективами КП «Міський палац культури» та іншими колективами й окремими виконавцями проведено 191 концертно-розважальних захід на сцені Палацу культури і на інших майданчиках міста, області та України.

Сценічний майданчик міського Палацу культури стає привабливим як для організаторів гастрольних заходів, так і керівників творчих колективів міста, вважає керівник підприємства. На його думку, цьому сприяють оновлення існуючої сценічної бази та підвищення технічної оснащеності підприємства. Закуплений за кошти міського бюджету мультимедійний комплекс, аналогів якому не має в культурних закладах області, дозволяє значно покращити рівень проведення концертних програм. А.Кирилюк висловив вдячність Чернігівській міській раді за виділення коштів з міського бюджету на закупівлю комплекту мікрофонів та обладнання, яке дозволяє підняти рівень звукового супроводження виступів артистів, а встановлення нових енергозберігаючих світодіодних ламп дозволяє освітити концертну залу та сцену.

Стан фінансово-господарської діяльності

Підприємство є платником податків на загальних засадах. На сьогоднішній день податки та збори розраховуються і сплачуються підприємством  своєчасно. За перше півріччя поточного року до бюджету перераховано 147,8 тис. грн. податків, що на 10 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Внески до пенсійного фонду збільшились на 46,5 тис. грн. і складають 300,9 тис. грн.

Чистий дохід підприємства від реалізації послуг склав 394,7 тис. грн., що на 47,7 тис. грн. більше, ніж в 2012 році. Прибуток за 1-е півріччя становить 21 тис. грн., ріст на 14 тис. грн.

Серед найбільш актуальніших проблем директор підприємства назвав наступні:
- потреба в проведенні капітального ремонту приміщень та будівлі Палацу культури, а також реконструкція прибудинкової території;
- оновлення  бази музичних інструментів творчих колективів;
- виготовлення святкового одягу сцени;
- придбання транспорту для проведення гастрольних поїздок творчих колективів Палацу і обслуговування культурно-мистецьких заходів міста;
- виготовлення концертних костюмів для учасників творчих колективів відповідно до нових хореографічних постанов. Відповідно до наказу Міністра культури і мистецтва України від 07.12.2004 року №835 кожне клубне формування повинно кожного року оновлювати 13 діючого репертуару;

Особливе занепокоєння викликає стан системи опалення будівлі Палацу, оскільки опалювальна площа складає 5177,5 кв.м., а система опалення будівлі розбалансована, тобто обігрівається нерівномірно, а деякі приміщення взагалі не обігріваються. Для вирішення питання щодо обігріву будівлі Палацу культури (в тому числі і концертної зали) на даний час розроблена та пройшла технічну експертизу проектно-кошторисна документація капітального ремонту системи опалення, яка носить інноваційний характер і дозволяє в автоматичному режимі регулювати подачу теплоносія в окреме приміщення в залежності не тільки від температури в самому приміщенні, а й навколишнього середовища. Вартість робіт складає 985 тис. грн.

Проблемним питанням являється і стан прибудинкової території, а саме відсутність стоянки для автомобілів, що створює незручності для пішоходів, батьків дітей, що займаються в творчих колективах та глядачів, а також розташування в безпосередній близькості до Палацу будівельного майданчика з недобудовою, яка знаходиться в край занедбаному стані і перетворилась на сміттєзвалище для навколишніх будинків, а також місце, де в вечірній час в підвальних приміщеннях збираються любителі міцних спиртних напоїв та інших сумнівних розваг. Таке сусідство негативно сприяє іміджу комунального підприємства.

Відповідно до доручення міського голови відпрацьована передпроектна пропозиція щодо реконструкції фасадної частини будівлі міського Палацу культури та прибудинкової території.

На підсумок доповідач висловив впевненість у постійному підвищенні рівня проведення культурно-розважальних заходів у Міському палаці культури, який, на його переконання, має стати центром культурного життя нашого міста.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.