Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:01:42

Християни західного обряду святкують Великдень

31.03.2013   13:38Агенцiя

Вперше пасхальне богослужіння на площі святого Петра у Ватикані очолить Папа Франциск.

У неділю, 31 березня, християни західного обряду - католики, англікани, лютерани і представники інших протестантських релігійних конфесій - відзначають Великдень, або свято Воскресіння Христового.

Для всіх християн це найважливіше свято літургійного року, в основі якого лежить євангельське оповідання про славне воскресіння Ісуса Христа розп'ятого на хресті.

Вперше пасхальне богослужіння на площі святого Петра у Ватикані очолить Папа Франциск, який очолив Римо-католицьку церкву після зречення Бенедикта XVI.

Після завершенні богослужіння понтифік звернеться з традиційним благословенням "Urbi et Orbi" (Місту і Світу) і привітає католиків із Великоднем на 60 мовах світу.

Напередодні в Італії втретє за останню тисячу років була представлена Туринська плащаниця - полотно, у яке, за переказами, загорнули тіло Христа після смерті. Поклонитися святині в Турин з'їхалися сотні хворих та інвалідів.

В даний час в західному християнському світі дотримуються григоріанського календаря, і Великдень у них святкується в першу неділю після першого повного місяця після дня весняного рівнодення.

Різниця між датами католицької і православної Пасхи становить або одну, або чотири або п'ять тижнів, або ці дати збігаються. Ці дати розраховуються за певним алгоритмом, згідно з яким різниця між ними не буває в два або три тижні.

Християни східного обряду - православні, греко-католики, єгипетські копти та інші - цього року святкуватимуть Великдень 5 травня.

http://dt.ua/WORLD/hristiyani-zahidnogo-obryadu-svyatkuyut-velikden-119561_.html

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.