Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:23:32

Чи з’явиться в Чернігові свій музей “Пирогово”?

14.03.2013   08:02Агенцiя

Чернігів поступово втрачає своє архітектурне обличчя.

У ХІХ – на поч. ХХ ст. будиночки з дивовижним дерев’яним різьбленням були своєрідною візитною карткою Чернігова. Нині їх стає менше. Отже, зникає неповторність міста, дух старовини…

За словами вченого секретаря Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” Сергія Чернякова, у Чернігові тільки близько десяти дерев’яних будинків, прикрашених різьбленням, визнані історико-архітектурними пам’ятками, інші поступово втрачають своє обличчя, що ховається під сучасними оздоблювальними матеріалами. “Коли до нас приїздять іноземці, вони в захваті від наших дерев’яних мережив: фотографують їх на згадку, розпитують про символи, що на них зображені.

А ми, чернігівці, часто вже й не помічаємо дивовижну красу, що поруч із нами. У нашого сусіда Гомеля хочуть за старовинними фотографіями відтворити квартал дерев’яної архітектури. Ми ж не можемо зберегти те, що маємо”, – з болем говорить пан Черняков.

На думку його однодумців, які входять до ініціативної групи “Збережемо старий Чернігів”, на сьогодні є декілька шляхів збереження старовинних будівель. Найефективніший, але і найбільш дорогий – створення музею під відкритим небом на кшталт Національного музею народної архітектури і побуту Пирогово.

Інший, більш дешевий, – відкрити на базі старовинних будиночків за допомогою спонсорів декілька міні-музеїв. Наприклад, вже зараз, за словами Сергія Чернякова, один із меценатів – представник ресторанного бізнесу, висловив бажання розташувати на своїй території старовинний дерев’яний будиночок, який він хоче устаткувати предметами побуту та іншими експонатами XVIII–початку XX сторіч і створити міні-музей.

І таких людей, закоханих у рідне місто, його красу та історію, на переконання історика, у місті немало. Головне – до них достукатися та “заразити” своєю ідеєю. І найпростіший та найдешевший спосіб – переконати власників старовинних будинків дбати про свою власність та не калічити дерев’яну красу. Але чи дослухаються вони до цієї пропозиції…


http://vid.cn.ua/content/view/8298/65/

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.