Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 07:53:11

Презентація книги: Роман Бжеський: прелюдія поступу (вістниківський доробок 1924 – 1934 років)

04.07.2016   15:00Агенцiя

У лютому 2016 р. в Чернігові з`явилася вулиця Романа Бжеського. Але досі його ім`я цього нашого земляка – громадського діяча, дослідника, публіциста, активного діяча Української революції 1917–1921 рр. – залишається мало відомим для чернігівців. Відтепер із частиною його творчого доробку може ознайомитися кожен бажаючий – днями у видавництві «Темпора» вийшла збірка його робіт під загальною назвою «Прелюдія поступу». Упорядники – чернігівські історики Тамара Демченко та Володимир Бойко.

«Роман Бжеський, як видно навіть з прізвища, був поляком за походженням – і належав до тих, яких без решти всмоктала українська стихія. Він став не лише українським націоналістом, але, в багатьох відношеннях, націоналістом й ідеологом націоналізму дуже радикального донцовського, а деколи навіть більше як донцовського типу», – так написав  про нього сучаcний український Ярослав Дашкевич.

Перша презентація видання відбудеться 4 липня в приміщенні  культурно-мистецького центру «Інтермеццо», що розташований за адресою вул. Шевченка, 9. Початок – 15.00. Нещодавно в книгарні за сприяння мережі «Вільні Люди» та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обладержадміністрації розгорнуто музейну експозицію «Молодь у Революції», де відображено й революційний шлях Романа Бжеського.

Про книгу та автора її праць розповідатимуть упорядники і директор видаництва «Темпора» Юлія Олійник. Також очікується участь народного депутату України, голови підкомітету з питань державної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Андрія Левуса. Запрошуються науковці, громадськість, журналісти, всі, небайдужі до порушеної тематики.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.