Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:12:45

Відкриття експозиції професіонального іконопису та презентація збірника наукових праць "Чернігівські старожитності"

17.07.2015   12:00Агенцiя

17 липня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" (у Колегіумі, на Валу) буде представлена експозиція високохудожніх зразків професіонального іконопису ХVII-ХІХ ст.
Для шанувальників історії, археології, архітектури та краєзнавців буде презентований збірник наукових праць "Чернігівські старожитності" (випуск 2 (5). Видання підготовлене за матеріалами Міжнародної наукової конференції, приуроченої до 890-річчя першої писемної згадки про Борисоглібський собор у Чернігові.

Понад 900 старовинних ікон зберігається у Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній". Це своєрідний музей чернігівської ікони.
Нещодавно у Колегіумі була презентовано виставка Богородичних ікон, а цього разу - експозиція професіонального іконопису. Вона представлена іконами кінця ХVII - початку ХVIII ст. з Успенського собору м. Новгорода-Сіверського та іконостасу собору Різдва Богородиці другої половини ХVIII ст. в Козельці, а також іконами з інших міст і сіл Чернігівщини.
Найбільш ранні - ікони кінця ХVII - початку ХVIII ст. - з Успенського собору м. Новгорода-Cіверського: "Покров Богоматері", "Антоній і Феодосій Печерські", а також ікони - "Св. Володимир", "Трійця Старозавітна", "Василій Великий, Іоан Златоуст, Григорій Богослов", - у збережених майстерно вирізьблених золочених шатах, виконаних у стилі українського бароко. Вони свідчать про високий художній рівень професіонального іконопису та декоративно-ужиткового мистецтва України часів гетьманства Івана Мазепи.
Зберігаючи традиції іконопису України в зображенні святих на золотому, орнаментованому рослинними мотивами, тлі, майстер-іконописець вводить в ікону елементи реалістичного зображення краєвиду, архітектури. Хреститель Русі - великий київський князь Володимир - зображений на тлі київського краєвиду з обрисами монастирів на схилах Дніпра. На іконі з образами Антонія і Феодосія Печерських змальований, хоч і узагальнено, Успенський собор Києво-Печерської лаври часу написання ікони (кінець ХVII - початку ХVIII cт.), до наступних перебудов.
Шедевром мистецтва бароко світового значення є "Покров Богоматері" кінця ХVII - початку ХVIII ст., де в інтер'єрі українського храму на тлі ретельно виписаного твореним золотом високого різьбленого іконостасу зображені під покровом і захистом Богородиці представники світської і духовної влади, народу.
На виставці експонується і унікальна ікона Троїцько-Іллінської Богоматері ХVІІІ ст. Кілька років тому її врятувала аспірантка Академії мистецтв з Києва Тетяна Мершавець. Старовинна ікона на металі була з численними пошкодженнями та втратами. Проте, пані Тетяна відважно взялася за відтворення пам'ятки і зромила неможливе - нині реставрована ікона експонується в заповіднику "Чернігів стародавній".

Запрошуємо чернігівців та гостей оглянути цю цікаву експозицію, ознайомитися з професіональним іконописом нашого старовинного краю.

Джерело: "Чернігів стародавній".

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини