Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 22:00:21

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

23.04.2024   15:13Агенцiя

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

Внаслідок цієї терористичної атаки загинуло 18 осіб, ще 90 отримали травми різного ступеня, з них 23 зараз знаходяться на стаціонарному лікуванні у медзакладах Чернігова.

Пошкоджено будівлю восьмиповерхового готелю, КНП «Чернігівська центральна районна лікарня», корпус НУ «Чернігівська політехніка», об'єкт КП «Чернігівводоканал», близько 60 транспортних засобів. А також 28 житлових будинків, там переважно повилітали вікна.  КП «ЖЕК-10» та волонтери допомогли із їх тимчасовим закриттям OSB-плитами та плівкою.

Олександр Ломако зазначив, що міські ЖЕКи мають поновити свої запаси цих будматеріалів, які потрібні для швидкого реагування на можливі аналогічні ситуації в майбутньому.

Зараз представники міжнародних організацій працюють з власниками квартир, допомагатимуть з відновленням вікон. Нагадаємо, що також у місті діє Програма надання часткової компенсації мешканцям з категорії соціально незахищених, понесених на відновлення знищених та пошкоджених вікон у багатоквартирних житлових будинках.

Один двоповерховий будинок на 16 квартир зараз огороджують парканом. Після візуального огляду цієї будівлі прийнято рішення про відселення мешканців. Буде замовлено обстеження будинку, повідомив в.о. начальника Управління ЖКГ ЧМР Андрій Черненко.

    – Одним парканом питання не вирішимо, потрібно більш чітко контролювати ситуацію. Треба попросити Мунварту і поліцію патрулювати там. Існує дуже великий ризик травмувань, – говорить в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

 Серед пошкодженого міського майна також і дві зупинки громадського транспорту, одна знищена, а в іншій потрібно замінити скло. Стосовно тролейбусних мереж, то пошкодження були незначні.  Їх швидко усунули та відновили рух електричного громадського транспорту.

 Також пошкоджено заклади освіти: дві школи та два дитсадка.

    – Пошкодження попередньо є незначними. Якщо брати по садочкам, то пошкоджено вікна, старі рами. Тобто, там, де було встановлено нові вікна, то вони витримали. І фактично, це підтверджує ще раз те, що бажано робити комплексне відновлення, а не точкове. На сьогодні ми шукаємо для відновлювальних робіт, у першу чергу, позабюджетні кошти, і у є вже певні напрацювання,  – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако вкотре подякував всім, хто допомагав постраждалим і працює над ліквідацією наслідків.

    – Всім співробітникам КП «ЖЕК-10», «Муніципальна варта», «АТП-2528», «Шкільне» та тим, хто допомагав постраждалим та ліквідовував наслідки, велика подяка. Всі відпрацювали добре, – сказав Ломако.  

А також звернув увагу на минулорічний досвід реагування влади різних рівнів на ракетні атак рф. Після удару по драмтеатру, міська влада займалася ліквідацією наслідків, а обласна виділила фінансову допомогу постраждалим та родинам загиблим.

– Традиційно у нас склалися такі відносини, коли місто бере на себе затрати з відновлення житла та інфраструктури, а область (так в минулому році склалося), обласна адміністрація, брала на себе матеріальну допомогу людям, які постраждали, плюс родинам загиблих. Розумію, що після трагедії 19.08.2023, коли «прилетіло» до драмтеатру, обласним чиновникам дуже хотілося швидше якось згладити відчуття провини – вони за лічені дні прийняли зміни до програми і надали людям матеріальну допомогу (компенсацію з бюджету області), але не має бути подвійних стандартів, там було відчуття провини, тут немає. Тиждень вже пройшов, люди постраждали і там, і тут, якщо там давали підтримку, то, вважаю, і тут треба розглянути і з обласного бюджету надати підтримку. Думаю це було б справедливо, – сказав під час наради в.о. міського голови Чернігова.

Пресслужба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини