Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 08:03:00

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного

19.04.2024   10:50Агенцiя

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

19 серпня 2023 року над драмтеатром у центрі Чернігова вибухнув російський «Іскандер». В закладі проходила зустріч військових і виробників дронів. Внаслідок ракетної атаки загинули 7 людей, ще 214 отримали травми.

Як відбувалася ця зустріч, хто її погоджував, хто міг надати ворогу інформацію про неї, хто з російських командирів міг віддати наказ про атаку, який конкретно російський підрозділ міг її втілити? Відповіді на ці питання шукала команда проєкту. Журналісти розбиралися в тому, що трапилось, заглиблюючись у дрібниці й документи, а також поспілкувався з командирами трьох російських ракетних бригад, які можуть бути відповідальними за удар по драмтеатру. Над документальним проєктом спільно працювали команди департаменту розслідувань Суспільного та Суспільне Чернігів.

Автор фільму «Трагедія в Драмі» Андрій Тіток розповідає, як створювався проєкт:

«Ця історія — це мій особистий біль. Я не втратив там нікого з рідних, але був біля драмтеатру невдовзі після удару та бачив загиблих. Десь за пару тижнів після того, як вщух потік новин щодо цієї трагедії, я почав обговорювати з шеф-редакторкою Аллою Скорик можливість розповісти більше, ніж у новинах. Було дуже багато питань без відповідей, на яких спекулювали певні діячі, тож мені хотілося внести ясність.

Цей фільм — спільна робота з колегами із департаменту розслідувань Суспільного. Це виключно позитивний досвід, який багато чого мене навчив. У цьому велика заслуга Інни Білецької, Алли Садовник, режисера Владислава Васильченка. Ми дуже багато обговорювали сценарій, доопрацьовували його. Інна й Алла допомогли мені розібратися з організацією заходу у драмтеатрі. Робота тривала чотири місяці. Як на мене, ми змогли настільки розібрати цю історію на молекули, наскільки це можливо. Найголовніше, на мою думку, що ми змогли зробити — окреслити винних і відповідальних. Винні — це виключно представники збройних сил росії».

Проблематику документального проєкту «Трагедія в Драмі» коментує шеф-редакторка редакції розслідувань Суспільного Інна Білецька:

«Ракетний удар по драмтеатру у Чернігові, попри щоденні численні атаки росіян на різні українські міста, набув великого резонансу. Виправдовуватись довелося і владі, і волонтерам. І ті й інші, безперечно, відповідальні за проведення військового заходу у центрі міста. Та чи можна вважати їх винними? У розслідуванні його автори доводять, що росіяни навмисне спланували атаку таким чином, щоб вразити не військову ціль, якою могла б вважатися закрита зустріч виробників дронів та військових, а якомога більшу кількість цивільних. Це ґрунтовне кількамісячне дослідження жахливої трагедії, яке, окрім іншого, порушує питання необхідності розробки Україною нових безпекових алгоритмів», — каже Інна Білецька.

Невдовзі фільм-розслідування «Трагедія в Драмі» побачать і телеглядачі Суспільного. Телевізійна прем’єра запланована на 30 квітня.

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини