Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 20:28:05

Агровиробники Чернігівської області можуть скористатися новими програмами підтримки

10.04.2024   11:03Агенцiя

З 8 квітня почала діяти оновлена програма компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

 Наразі до відповідного переліку, що на сайті Мінекономіки, ввійшли понад 900 позицій 21 виробника. Список поступово оновлюватиметься. Про це під час брифінгу в медіацентрі ОВА розповів сьогодні директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний.

    «З учорашнього дня суб’єкт господарювання обирає з цих понад 900 найменувань техніку та обладнання, закуповує, подає відповідні документи до уповноваженого банку (а це копія платіжного доручення, акт прийому-передачі і свідоцтво про реєстрацію техніки, якщо техніку потрібно реєструвати). Всі дані перевіряються, після чого держава компенсує 25% вартості придбаного. Під цю програму в бюджеті закладено один мільярд гривень. До повномасштабного вторгнення аграрії області активно нею користувалися – отримували від 50 до 100 мільйонів гривень відшкодування», – деталізував Олег Крапивний.

Серед нових видів підтримки, якою можна скористатися з кінця березня цього року, – компенсація вартості послуг з розмінування сільгоспземель.

    «На сьогодні в області понад 3,5 тисячі гектарів земель нижче [південніше. – Ред.] 20-кілометрової прикордонної зони заміновані. Минулого року розміновано всього 176 га. Зважаючи на такі темпи, держава надає компенсацію до 80% вартості проведення відповідних робіт», – зазначив спікер.

З квітня цього року запрацювала ще одна програма підтримки невеликих суб’єктів господарювання, які:

    обробляють до 120 га сільгоспугідь (для Чернігівщини та інших деокупованих територій, а також тих, де велися активні бойові дії, – 8 тис. грн на 1 га, для інших регіонів – 4 тис. на 1 га);
    утримують від 3 до 100 корів (7 тис. грн на одну корову);
    вирощують від 5 до 500 маточного поголів’я кіз та/або овець (2 тис. грн на одну голову).

Заявки можна подавати з 1 травня до 30 червня одночасно на декілька виплат – і на землю, і на худобу. Так, бюджетні кошти надаються для покриття понесених витрат на проведення польових робіт, оплату спожитої електроенергії та ветеринарних послуг, придбання паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, ветеринарних препаратів, кормів, насіння, добрив, утримання корів, маточного поголів’я овець та/або кіз.

Подібна ініціатива діяла у 2022 році. Тоді фермери та землевласники з Чернігівщини отримали близько 57 мільйонів гривень.

За словами Олега Крапивного, питання щодо нерівних умов ведення бізнесу на територіях, які постраждали внаслідок російської навали, та умовно спокійних, представники нашої області порушили у жовтні минулого року під час розширеного засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Це мало вплив на прийняття рішення щодо вдвічі більшої виплати на 1 га земель, що розташовані в постраждалих регіонах.

Олег Крапивний нагадав і про роботу Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві, що почав діяти у 2024 році. Якщо у суб’єкта господарювання не вистачає застави під час отримання кредиту, Фонд може гарантувати перед банком до 50% непогашеної суми основного боргу. Максимальна сума кредиту на одного позичальника – 30 млн грн. Підтримка надається агровиробникам, які мають в обробітку до 500 гектарів земель.

Кожному агровиробнику, охочому скористатися наявними програмами підтримки, варто пам’ятати основну вимогу – реєстрація в Державному аграрному реєстрі, де акумулюються всі необхідні дані. Для цього потрібно мати лише електронний підпис.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.