Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 18:15:00

Як учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС та постраждалому внаслідок аварії на ЧАЕС населенню зберегти здоров’я якомога довше.

08.04.2024   09:36Агенцiя

26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з того дня, коли ядерна катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції розділила наше життя на «до» та «після», а назва мало кому відомого до тієї пори українського містечка перетворилася на синонім трагедії всесвітнього масштабу. Трагедії, наслідки якої остаточно не подолані й до сьогодні.


Найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі торкнулася життя кількох поколінь і завдала непоправних втрат, спричинила забруднення навколишнього середовища та на довгі роки перетворила територію довкола станції на зону відчуження. Катастрофа позбавила домівок тисячі людей, проте найголовніше – трагедія забрала багато життів протягом 38 років і продовжує забирати їх сьогодні.
Аварія на Чорнобильській АЕС сколихнула весь світ, залишила свій чорний слід на нашій українській землі в тому числі й на Чернігівщині. Наша область входить у п’ятірку тих областей, які найбільше зазнали радіаційного впливу.
Станом на 2023 рік в регіоні проживає близько 60,0 тис. осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких 7,4 тис. – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 4,1 тис. – особи з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.
На сьогоднішній день медичну допомогу чорнобильці отримують у всіх лікувальних закладах міста та області. Медичні працівники постійно здійснюють динамічний нагляд за станом здоров’я потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС.
«На початок 2023 року під медичним наглядом перебувало 6107 осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (1-а група первинного обліку), 1037 евакуйованих із зони дії радіації або тих, що самостійно залишили зону (2-га група первинного обліку) та 40861 особа які проживають або проживали на територіях, що підлягають нагляду (3-а група первинного обліку), а також 7087 осіб, які народилися від зазначених 3-х груп (4-а група первинного обліку), – говорить начальник Чернігівського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Володимир Тарасовський. – Також протягом року узято під нагляд ще 32 особи 1-ї групи первинного обліку, 7 осіб – 2-ї групи, 13 осіб – 3-ї групи та 23 особи 4-ї групи.
Загалом, у минулому році в медичних закладах області проліковано 5175 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, 714 евакуйованих із зони дії радіації, 30253 людини, що проживають або проживали на територіях, які підлягають нагляду та 4480 людей, народжених від осіб 1-3 груп первинного обліку, з яких 2830 – є дітьми».
Наразі на базі Чернігівської обласної лікарні діє відділення «Відновного лікування» в якому медична допомога надається постраждалому внаслідок аварії на ЧАЕС населенню області, інвалідам Чорнобиля, ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, ветеранам війни та учасникам бойових дій АТО-ООС. У відділенні працюють кваліфіковані спеціалісти – терапевт, кардіолог, невропатолог, психотерапевт. Всі пацієнти, за потреби, амбулаторно отримують кваліфіковану консультацію психіатра.
Також, варто нагадати, що для збереження свого здоров’я якомога довше необхідно дотримуватися засад здорового способу життя.
«Основна частина людей рідко піклується про здоровий спосіб життя, але при цьому їх турбує як вилікуватися від різних хвороб, схуднути, повернути натуральний колір шкіри або відчути легкість в тілі, – говорить завідувачка відділення відновного лікування Чернігівської обласної лікарні, лікар-невролог вищої категоріі Любов Власенко. – В свою чергу ведення здорового способу життя, уникнення поведінки, що шкодить здоров’ю, та дотримання такої, що сприяє його збереженню, а також регулярні медичні профілактичні обстеження і запобіжні щеплення допоможуть учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС та постраждалому внаслідок аварії на ЧАЕС населенню зберігати здоров’я якомога довше».
Елементами здорової поведінки, які доведено впливають на розвиток захворювань, є: правильне збалансоване харчування; достатня рухова (або фізична) активність; підтримання нормальної маси тіла; відсутність шкідливих звичок; внутрішня гармонія, позитивне мислення та сон; корекція факторів ризику захворювань – артеріальної гіпертензії (АГ), дисліпідемії, ожиріння, лікування цукрового діабету тощо.
Регулярна рухова активність та систематичні заняття фізичними вправами й спортом ефективно сприяють зміцненню та збереженню здоров’я, розвитку фізичних здібностей та рухових навичок, посиленню профілактики неблагополучних вікових змін.
Також регулярна фізична активність знижує ризик захворюваності та смертності у всіх людей, незалежно від статі, віку, наявності або відсутності захворювань. Позитивний вплив рухової активності на стан здоров’я відмічається при рівні фізичного навантаження мінімум 150 хвилин на тиждень – навантаження помірної інтенсивності та збільшується при збільшенні тривалості. Користь щодо здоров’я мають як динамічні (або аеробні) фізичні вправи, так і вправи на напруження м’язів.
Харчування – складова моделі поведінки, яка має надзвичайно важливе значення у підтримці життєдіяльності організму. Характер харчування має доведений вплив на розвиток серцево-судинних захворювань, деяких онкологічних захворювань та остеопорозу – через модифікацію таких факторів ризику, як артеріальна гіпертензія, дисліпідемія, ожиріння тощо.
«При раціональному харчуванні – коли про нього йде мова, слід пам’ятати про два основних закони, – повідомляє Любов Власенко. – Перший закон – рівновага енергії, що отримується та витрачається. Якщо організм отримує енергії більше, ніж витрачає, тобто якщо ми отримуємо їжі більше, ніж це необхідно для нормального розвитку людини, для роботи та хорошого самопочуття, – ми набираємо зайву вагу.
Другий закон – харчування повинно бути різноманітним і забезпечувати потреби в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінеральних речовинах, харчових волокнах. Багато з цих речовин незамінні, оскільки не утворюються в організмі, а надходять тільки з їжею. Тож кожен повинен слідкувати за своїм режимом харчування – їсти збалансовану їжу, яка містить достатню кількість вітамінів, а також корисні жири. Варто вживати не менше 2 разів на тиждень рибу та рибні продукти. Риба має високий вміст омега-3 жирних кислот. Перерви між прийомами їжі не повинні перебільшувати 5-6 годин».
Також лікарка радить відмовитись від паління, обмежити споживання алкогольних напоїв, дотримуватись режиму сну та відпочинку (поставити за мету спати не менше 7-8 годин щоночі), уникати стресів, впливу токсичних та хімічних речовин. Ну і звісно ж, не варто забувати за профілактичні щеплення та щорічні медичні огляди.
«Особливе місце в режимі здорового способу життя належить розпорядку дня – режим кожної людини повинен передбачати певний час для роботи, відпочинку, прийому їжі та сну. Правильно організований режим потрібен для організму (нервової системи, травлення, опорно-рухового апарату, якщо займаєтеся спортом) та підсвідомості. Розклавши по поличках свою щоденну діяльність, ми програмуємо свій організм, завдяки чому поліпшується сон, настрій та діяльність організму в цілому», – підсумовує Любов Власенко.
Також фахівці Чернігівської обласної лікарні нагадують, що в поліклінічному консультативно-діагностичному відділенні закладу ліквідатори наслідків аварії на ЧАЄС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи можуть отримати консультації вузькопрофільних фахівців, зокрема: терапевта, кардіолога, ендокринолога, невролога, психіатра, офтальмолога, уролога, ортопеда-травматолога, отоларинголога дорослого та дитячого, гематолога, а також пройти обстеження – ультразвукові дослідження, фіброгастродуоденоскопію, колоноскопію, рентгенологічні дослідження тощо.
Лікування та консультації вузьких спеціалістів за направленням сімейного лікаря безоплатні у всіх медичних закладах області, що уклали договори з НСЗУ.
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини