Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 22:43:30

Поліцейські службові собаки були залучені до розмінування 360 гектарів деокупованої Херсонщини

02.04.2024   16:49Агенцiя

Кінологічній службі поліції – 30 років. Розшукують живих і загиблих людей, розміновують будинки та території, виявляють зброю, вибухівку та наркотики, виконують штурмові дії: з початку повномасштабної війни у поліцейських собак додалося чимало роботи.

 Упродовж минулого року кінологи з чотирилапими напарниками здійснили понад 25 тисяч виїздів на місця скоєння злочинів, серед яких 11 500 спеціальних операцій, в результаті вилучено більше 90 кілограмів вибухівки, розшукано 56 дітей.
«Вони енергійні та дружелюбні, різні за кольором та характером, а іноді зовсім незамінні помічники,» – так про своїх чотирилапих вихованців, які служать у Національній поліції України, розповідає очільниця кінологічного підрозділу Світлана Коломієць.

Службові собаки відрізняються за напрямками роботи – це собаки з пошуку вибухівки та зброї, наркотичних речовин, людського сліду, штурмові. У кінологічному підрозділі собак розводять у розплідниках, а навчати починають вже з двомісячного віку. Цуценят спочатку привчають до повідця, нашийника, а потім до м’ячика, і тренують його шукати.

«Ми додаємо до м’ячика той запах, який нам потрібно, щоб собака зміг знайти. Це може бути вибухівка, наркотичні засоби. Для собаки це звичайна гра, і він просто шукає улюблену іграшку», – каже кінологиня.

На сьогодні в Національній поліції служить 904 службові собаки. Лише за минулий рік кінологи з чотирилапими напарниками здійснили понад 15 тисяч виїздів на місця подій, розмінували 360 гектарів території в Херсонській області, звідшукали 56 дітей, виявили 136 кг наркотичних засобів, 1162 одиниці зброї, 55,8 тис. набоїв, 2 048 вибухових пристроїв та більше 90 кг вибухівки. Крім того, виявлено 36 місць знаходження тіл людей.

Видресирувати службового собаку – справа не з легких, адже кожен із цих чотирилапих має власний характер і вимагає до себе особливого підходу. За словами Світлани Коломієць, дуже важливо підібрати собаку під темперамент кінолога.

«Собака-холерик не може працювати з людиною-флегматиком, тому ми не робимо такі тандеми. Кінолог з собакою мають стати одним цілим, тобто це сім’я. Собака з ним додому їздить, ходить на роботу. Якщо не має цього тандему, то їм буде складно працювати разом», – розповідає Світлана Коломієць.

Вже у девʼять місяців психіка чотирилапих готова для більш складного тренування. Тому кінолога з собакою направляють на навчання. Готують хвостатих за напрямком у кінологічному центрі на Житомирщині. Це єдиний підрозділ Нацполіції, де їх навчають. За місяць спеціалізованої підготовки, кінолог разом із чотирилапим складають іспит і отримують сертифікат, який є пропуском до роботи.

«Службові собаки в Нацполіції – це такі ж співробітники. У собак є ветеринарні паспорти, особові справи. Для них купують амуніцію, повідці, спеціальні шлеї. Все це відповідно до розміру та особливостей породи», – розповідає кінологиня.

Сімдесят відсотків чотирилапих, які служать у Нацполіції – це собаки породи малінуа та німецька вівчарка. Ще тридцять – лабрадори, кокер-спанієлі, яхтерєри, білі швейцарські вівчарки.

«Породу собак ми обираємо від напрямку застосування. Для спецпідрозділу КОРД, зазвичай, готуємо німецьку вівчарку або бельгійську вівчарку малінуа. Вони найлегше піддаються дресируванню. Це ті породи собак, які можуть затримати злочинця, адже вони сильні та витривалі. Кокер-спанієлі – шукають вибухівку, зброю чи наркотики у транспортних засобах. Лабрадорів застосовуємо, коли шукаємо зниклих дітей», – каже очільниця кінологічного підрозділу.

Поліцейська додає, що собака має свій час, який він може якісно працювати.

«Для собаки пошук 20-30 хвилин – дуже велике навантаження. Він все сприймає через свій ніс і пропускає через себе – це важка фізична праця. А коли собака втомлюється, він не буде якісно працювати».

Зараз кінологи та їхні чотирилапі помічники активно несуть службу на блокпостах. Коли йде потік машин, службовим собакам доводиться працювати цілодобово.

«Щоб не допустити з території, де ведуться бойові дії, незаконного обігу зброї, під час перевірок на блокпостах залучаємо собак. На таких напрямках їх працює декілька, один одного змінюють і тоді виконують роботу якісно», – ділиться Світлана.

В умовах війни поліцейських собак залучають до рятування і пошуку людей під завалами. У зв’язку з масованими обстрілами поліцейські-кінологи разом зі службовими собаками допомагають кінологічним підрозділам ДСНС.

«Наші собаки шукають тіла загиблих на 3-5 добу. Далі їх вручну відкопують, а вже потім розбирають завали технікою. На жаль, маємо і таку практику, але завдяки собакам, які допомагають пошуку тіл загиблих, рідні можуть їх гідно поховати», – розповідає поліцейська.

Також незамінні службові собаки і на деокупованих територіях. Їх допомога необхідна під час пошуку братських могил, де поховані вбиті мирні громадяни.

Крім того, поліцейські собаки допомагають підрозділам кримінальної поліції, вибухотехнічним підрозділам поліції розміновувати деокуповані території або перевіряти сигнали про замінування торгових центрів, садочків, шкіл, лікарень тощо.

«Щодня у нас є виклики за цими напрямками. За рік кінологи разом зі службовими собаками здійснили понад 25 тисяч виїздів на місця скоєння злочинів, а також розмінували 360 гектарів території Херсонщини».

З різних регіонів України кінологи разом із собаками виїжджають у відрядження та допомагають очищувати від мін та розтяжок поля, будинки, авто. Таку роботу Світлана Коломієць називає ризикованою. Каже, рашисти залишили за собою «сюрпризи», маскують вибухівку, ховають її у дитячі іграшки, закопують.

«Ми розуміємо, що деяка з цих вибухівок не може бути знайдена металошукачами, оскільки вона пластикова і тільки ніс собаки допомагає нам її виявити і вберегти життя поліцейських і цивільних громадян», – наголошує очільниця кінологічного підрозділу.

Вже пʼятий рік кінологічний підрозділ навчає собак-штурмовиків для спецпідрозділу КОРД, це так званий «собачий спецназ». За словами Світлани Коломієць, коли тренують собак-штурмовиків, створюють ситуації максимально наближені до реальних умов і собака вчиться працювати в команді.

«Складність підготовки штурмових собак у тому, що ми готуємо не одну собаку і кінолога, а цілу групу. Собака має навчитися працювати в команді і стати єдиним цілим. Вона має знати, де злочинець, а де свої. І це дуже складне завдання. Ця собака, можливо, буде використана один раз у житті тобто вона візьме на себе удар або постріл і може загинути, але тим самим вона врятує життя поліцейських».

Службові собаки вміють не лише розміновувати, шукати вибухівку, а й «лікувати». Такі хвостаті «терапевти» досить часто надають психологічну допомогу дітям або пораненим бійцям, які проходять реабілітацію, адже контакт із чотирилапими допомагає перезавантажитися та побороти стрес.

«У перші дні війни на автовокзалах, залізниці було дуже багато людей – всі були налякані і ми виїжджали, щоби їх трішки заспокоїти. Коли виходив чотирилапий, то дітки посміхалися, вони на якийсь момент забували про страх. Завдяки собакам ми змогли дати хоч трішки розради та хвилини радості».

Світлана Коломієць розповідає, що тварини дуже реагують на масовані ракетні обстріли. На жаль, деякі службові собаки постраждали психологічно.

«У психологічному плані ми втратили більше 100 собак. Під час цих обстрілів чотирилапі бояться і не можуть далі працювати».

Завдяки допомозі міжнародних партнерів, фонд філантропа Говарда Баффетта передав 180 собак для Нацполіції. Така вчасна підтримка дозволила відновити потужності кінологічного підрозділу.

«Наші партнери передали кінологічному підрозділу собак віком від одного року і більше. Це собаки породи німецька вівчарка, бельгійська вівчарка малінуа та голландська вівчарка».

Також, фонд також передав підрозділу прохідні автомобілі Toyota Hilux. На цих авто кінологи виїжджають на окуповані території, де бездоріжжя та важкодоступні локації і там виконують свою роботу.

Світлана Коломієць каже, загалом собака вчиться все життя і служить до 8 років. Після того, як чотирилапий виходить на пенсію, кінолог може забрати собаку собі додому. Якщо у нього немає умов утримання, то собака залишається у кінологічному підрозділі і кінолог буде за нею доглядати.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини