Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 02:19:06

В яких лікарнях Чернігівської області можна отримати безоплатну послугу з реабілітації

29.03.2024   18:26Агенцiя

Під час повномасштабної війни потреби українців у реабілітації зросли, тому у 2024 році реабілітація – один із пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій. Лікарні, які мають договори з Національною службою здоров’я України, можуть надавати послуги пацієнтам за двома пакетами – “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах” та “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”.

Для пацієнтів ці послуги безоплатні.
 

 Тариф за реабілітацію одного пацієнта в амбулаторних умовах – 10 820 грн.
Тариф на стаціонарну реабілітацію становить 19 769 та може бути більшим (до 41 тис. грн), залежно від складності випадку та видів реабілітації.

Сучасне бачення медичної реабілітації регламентовано законодавством, ґрунтується на принципах доказової реабілітації, додержанні протоколів надання допомоги.

“Пацієнт може самостійно обрати заклад для отримання реабілітаційної допомоги. Направлення на реабілітацію в амбулаторних умовах дає сімейний лікар або лікар-фахівець, в умовах стаціонару – лікар-фахівець. Цикл реабілітації в амбулаторних або стаціонарних умовах становить щонайменше 14 днів. Пацієнт отримує індивідуальний реабілітаційний план, лабораторні, інструментальні дослідження, знеболення, психологічну підтримку і роботу з мультидисциплінарною командою, у складі якої є лікар фізичної реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог, невролог”, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

У 2023 році послугами стаціонарної реабілітації в Україні скористалося 116 315 тис. осіб, реабілітацію в амбулаторних умовах пройшли 186 634 пацієнти. Минулого року НСЗУ сплатила медичним закладам за надання реабілітаційної допомоги 4,09 млрд грн. У Чернігівській області реабілітацію у стаціонарі отримали 3349 пацієнтів,  3237 громадян – амбулаторно.


10 закладів Чернігівщини мають контракти з НСЗУ за пакетом “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах”, це лікарні у Чернігові, Бахмачі, Ічні, Мені, Ніжині.

11 медзакладів Чернігівської області уклали договори про надання послуг за пакетом “Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”. Це лікарні у наступних населених пунктах: Чернігів, Бахмач, Ічня, Мена, Ніжин, Прилуки.

Безоплатні послуги, що гарантуються пацієнту в стаціонарі
реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, іншими спеціалістами та фахівцями з реабілітації;
складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;
моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;
лабораторні та інструментальні обстеження (розгорнутий клінічний аналіз крові, глюкоза в цільній крові або сироватці крові, ЕКГ, УЗД, електронейроміографія);
консультації лікарів інших спеціальностей;

надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами (наприклад, нейрореабілітація та/або ортопедична реабілітація, та/або кардіо-респіраторна реабілітація та інші);

цілодобовий медсестринський догляд;

психологічна допомога;

своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;

лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

харчування в стаціонарних умовах.


Безоплатні послуги, що гарантуються пацієнту в амбулаторних умовах

реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації – членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;

встановлення діагнозу та складання індивідуального реабілітаційного плану, програми реабілітаційної терапії;

визначення прогнозу за результатами реабілітаційного обстеження для планування подальшого реабілітаційного маршруту пацієнтів;

моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;

реабілітаційна допомога (нейрореабілітація, ортопедична, психологічна, кардіо-респіраторна, комплексна реабілітація тощо);

підбір, налаштування та навчання користуванню допоміжними засобами реабілітації;

психологічна допомога;

консультації лікарів;

навчання пацієнтів, членів родини або доглядачів особливостям догляду;

оформлення довідок, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та направлень на медико-соціально-експертну комісію та/або лікарсько-консультативну комісію та ін.


Знайти лікарню, яка надає послуги з реабілітації, можна на сайті НСЗУ, обравши в розділі “Е-дані” вкладку “Аналітичні панелі (дашборди)” та дашборд “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Потрібно включити на третій сторінці дашборду у фільтрах потрібну область або населений пункт, а в “Групі послуг” – необхідний пакет. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти. Також можна зателефонувати до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.