Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 21:41:25

Зміни у законодавстві про гуманітарну допомогу: кого стосується і як діяти?

11.03.2024   12:34Агенцiя

Експерти U-LEAD проінформували представників місцевого самоврядування щодо важливих змін у законодавстві стосовно гуманітарної та благодійної допомоги, її ввезення, обліку та використання.

У середу, 28 лютого робоча група з фінансів провела інформаційну сесію «Отримання та облік благодійної та гуманітарної допомоги». У заході взяли участь понад 300 фахівців громад з усієї України.
 
«Наприкінці 2023 року набув чинності Порядок №953, яким регулюється пропуск та облік гуманітарної допомоги, важливі положення якого починають діяти з 1 квітня. У січні 2024 року вступили в силу зміни до ЗУ «Про гуманітарну допомогу». Для того, щоб представники ОМС мали можливість адаптуватися до новел законодавства, наші експерти надали роз’яснення алгоритму дій при отриманні благодійної та гуманітарної допомоги та її відображення в бюджетному, бухгалтерському та податковому обліку», — розповіла Інна Святна, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області.
 
В ході інформаційної сесії Інна Святна та її колеги Наталія Любченко і Олена Савченко, радниці з регіональних офісів Хмельницької та Кіровоградської областей, надали роз’яснення щодо особливостей бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги, а також рекомендації щодо оприбуткування безоплатно отриманих активів, їх використання та у разі необхідності подальшої передачі.
 
Розширення кола набувачів та отримувачів, зміна процедури передачі
 
Експерти звернули увагу учасників на оновлену термінологію щодо отримувачів та набувачів гуманітарної допомоги, а також розширення переліку отримувачів гуманітарної допомоги. До вже наявних додалися неприбуткові державні та комунальні підприємства, установи, організації та органи місцевого самоврядування (наприклад, заклади охорони здоров’я) та надавачі медичних та/або реабілітаційних послуг, які мають договір з НСЗУ. Ці ж отримувачі можуть набувати статусу набувачів допомоги (кінцевих споживачів, які нею користуються).
 
Органи місцевого самоврядування можуть бути лише отримувачами гуманітарної та благодійної допомоги і не можуть бути благодійниками. Вони обов’язково та постійно ведуть облік гуманітарної та благодійної допомоги. Основний принцип роботи з отриманими від донорів та благодійників матеріальними цінностями: отримали і одразу передали цільовим організаціям або установам.
 
Алгоритм отримання гуманітарної допомоги наступний: письмова пропозиція донора, надання письмової згоди, підписання первинних документів, реєстрація отримувачів, відображення у бухобліку (облік гуманітарної допомоги), передача набувачам, звітування.
 
«На етапі формування письмової згоди радимо продумати, кому і для яких потреб використають допомогу та її шлях до набувача. Щодо зміни отримувача, якого зазначать в первинних документах, то така зміна можлива лише за згодою донора. Крім випадку, коли таку згоду зазначено у попередньо сформованих документах», — наголосила експертка.
 
Важливими у діяльності отримувача допомоги є облік та звітність про її використання. Експерти нагадали, що з моменту розмитнення гуманітарної допомоги бюджетні заклади подають інвентаризаційний опис в автоматизованій системі впродовж 15 днів, отримувачі медичної гуманітарної допомоги мають 60 днів на зазначені дії, у решті випадків – 90 днів. Крім того, отримувач гуманітарної допомоги до 15 числа місяця, наступного за місяцем митного оформлення товарів та щомісячно, подає звіт про наявність і розподіл гуманітарної допомоги, до повного її розподілу. Задекларована гуманітарна допомога, про яку не відзвітували протягом 90 календарних днів з дати внесення інформації про митне оформлення, вважається використаною не за цільовим призначенням.

Особливості розмитнення та реєстрації гуманітарної допомоги з 1 квітня 2024 року
 
На рівні закону запроваджується використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги.
 
Будь-який гуманітарний вантаж тепер може бути оформлено виключно на організацію/установу, яка включена до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. За даними автоматизованої систему реєстрації гуманітарної допомоги, з грудня 2023 до лютого 2024 року на платформі зареєструвалося 7448 отримувачів допомоги.
 
Спрощений механізм декларування, тобто подача паперової митної декларації безпосередньо в пункті пропуску, діє лише до 1 квітня 2024 року. Після цієї дати привезти гуманітарний вантаж можна буде лише за попередньо поданою електронною декларацією.
 
Сайт U-LEAD

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.