Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 21:57:56

Уклали договір – не пішли до суду: як батькам домовитись про аліментне забезпечення дитини

13.02.2024   18:24Агенцiя

Свідомо, практично та відповідально – слова, що найкраще характеризують такий правочин як «Договір про сплату аліментів».

Ця угода регламентована Сімейним кодексом України та є цивілізованою альтернативою батьківським суперечкампро фінансове майбутнє дитини, що іноді відбуваються у залі судових засідань.
Як зазначила Ірина СВИСТУН, начальниця Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,домовленість між батьком та матір’ю стосується головного – розміру та строків надходження визначеногообсягу дитячих коштів. Окрім цього, в документі можна вписати інформацію про засоби забезпечення виконання аліментних зобов’язань, а саме неустойку (пеню). Повертаючись до розміру щомісячних надходжень, батьки вправі самостійно встановлювати їх межі, проте слід пам’ятати про мінімальний гарантований розмір аліментів. Так, сума грошей не може бути меншоюза законодавчо встановлену для дитини відповідного віку.
Договір про сплату аліментів складається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. Для його отримання приватному чи державному нотаріусу слід подати:
•    заяву про вчинення виконавчого напису;
•    оригінал нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину;
•    документи, що підтверджують безспірність заборгованості та встановлюють прострочення виконання зобов’язання.
Вже маючи виконавчий напис нотаріуса, можна звернутися до виконавчої служби про стягнення заборгованості по аліментним платежам.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини