Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 15:01:52

Для Чернігівської області презентовано рекомендації щодо підтримки постраждалих від сексуального насильства під час війни

13.02.2024   11:00Агенцiя

Сексуальне насильство – дуже болюче і чутливе питання, а надто тепер – в умовах війни. Для Чернігівщини – області, яка була в окупації, проблема вкрай актуальна.

 За інформацією Чернігівської обласної прокуратури, випадки сексуального насильства під час воєнної агресії продовжують фіксуватися на території регіону. Наразі розслідуються шість кримінальних проваджень. До слова, перший вирок в Україні щодо військовослужбовця рф, причетного до сексуального насильства, ухвалений саме на Чернігівщині.

Виявлення таких злочинів – справа кропітка і делікатна, адже не кожна постраждала особа готова говорити про пережите. Тому на місцях фахівці, залучені до надання відповідної допомоги, повинні набути навичок для ефективної комунікації з постраждалими. Тут у пригоді стануть методичні рекомендації щодо поводження із постраждалими від сексуального насильства внаслідок воєнної агресії рф в Україні під час проведення стабілізаційних заходів та слідчих дій. Національні експерти і розробники матеріалів презентували їх сьогодні для трьох областей, в тому числі й Чернігівської.

Методичні рекомендації є однією з перших фахових публікацій в Україні, що дають відповіді на низку важливих питань, розуміння яких допомагає забезпечити ефективну протидію викликам, з якими зіткнулися українки та українці з 2014 року – від початку війни росії проти України.

«Сьогодні всі ми маємо скоординуватися – органи влади, громадські організації, суспільство загалом – для розв’язання цього болючого питання. Ми маємо вселити довіру людині, щоб вона відкрилася і сміливо розповіла про те, про що не хочеться навіть думати. Принцип незворотності покарання за скоєне має працювати», – зауважив заступник начальника ОВА Іван Ващенко.

Ключова ідея методичних рекомендацій – підвищити обізнаність профільних фахівців, в тому числі й представників правоохоронних органів, щодо належного реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та допомогти їм виробити навички надання допомоги та захисту постраждалим. Рекомендації мають високу практичну орієнтованість, що базується на персональному досвіді авторок із документування таких злочинів з початку російської агресії.

Буклет містить посилання на корисні ресурси, а також інформацію щодо контактів громадських організацій та ініціатив на національному та місцевому рівні, які надають допомогу постраждалим. Матеріал підготовлений у межах проєкту «Підтримка постраждалих від СНПК на національному рівні шляхом підтримки за підходом “рівний – рівному”», який реалізує ГО «Інформаційно-консультативний жіночий центр» за підтримки Stand Speak Rise Up!

Презентація для Чернігівської, Хмельницької та Рівненської областей відбулася у змішаному форматі в межах проєкту «Вистоїмо разом: вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною», який виконує Український Жіночий Фонд у партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини