Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 18:51:19

Група «Прозорість та підзвітність» проаналізувала роботу військово-лікарських комісій області

13.01.2024   15:32Агенцiя

Чергове засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність», що відбулося сьогодні в ОВА, було присвячене діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

 «Зараз триває мобілізація. Тому до роботи ВЛК – підвищена увага, оскільки можливі ризики зловживань у цій сфері», – наголосив голова робочої групи, перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

У разі виявлення випадків таких зловживань – про них можна повідомити робочій групі на електронну пошту prozorist@regadm.gov.ua.

Як поінформував начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Андрій Лінник, на сьогодні для медичного огляду військовозобов’язаних осіб в області функціонують 25 військово-лікарських комісій. З них 24 – у закладах охорони здоров'я (виділені окремі приміщення) та одна – на базі Територіального центру комплектації та соціальної підтримки.

Згідно з вимогами пакета медичних послуг, у складі ВЛК працюють 8 лікарів (терапевт, хірург, невролог, офтальмолог, дерматолог, психіатр, стоматолог, отоларинголог) та щонайменше 2 медичних сестри. Лікарі проводять медичний огляд військовозобов’язаних, призначають за показаннями лабораторні та інструментальні обстеження.

ВЛК працюють у робочі дні, за потреби – і у вихідні, за попереднім інформуванням керівництва територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки. Всі комісії забезпечені оргтехнікою та доступом до інтернету.

В Управлінні охорони здоров’я ОДА визначено відповідальну особу – заступник начальника з медичних питань – для координації та контролю військово-лікарських комісій закладів охорони здоров’я, де, своєю чергою, також є відповідальні (генеральний або медичний директор) за цим напрямом. Створений чат для постійного інформування та звітування. Також є наказ Управління охорони здоров’я ОДА спільно з Обласним центром комплектації та соціальної підтримки щодо координації діяльності ВЛК у межах області. У кожній РДА – відповідальна особа за діяльність ВЛК в межах району.

Зазначимо, що минулого року військово-лікарські комісії обласної лікарні, Чернігівської міської № 2, Чернігівської та Корюківської ЦРЛ перевіряли представники Центральної ВЛК Міноборони. До медичної частини зауважень не було, навпаки – підкреслено належну організацію роботи. Приміром, на базі обллікарні затверджено основний і резервний склад комісії, у деяких закладах залучено додаткових фахівців для пришвидшення оглядів. Втім, у деяких районах ситуація з кадрами складніша – там укомплектувати ВЛК лікарями, які будуть займатися винятково оглядом військовозобов’язаних, немає можливості.

    «За травень-грудень минулого року та декілька тижнів 2024-го скарг чи звернень щодо роботи ВЛК у Чернігівській області до Управління охорони здоров’я ОДА, профільного міністерства, на урядову чи інші гарячі лінії не надходило», – зауважив Андрій Лінник.

За словами правоохоронців, і до них з цього приводу звертаються нечасто: на розгляді – кілька заяв, кримінальних проваджень немає.

    «Робота щодо контролю діяльності ВЛК в області налагоджена. Ми будемо постійно підсилювати її, щоб запобігти зловживанням у цьому напрямі. Якщо ж такі випадки все-таки трапляються, можна звертатися на електронну пошту робочої групи «Прозорість та підзвітність». Запевняю – відповідна реакція буде!» – підсумував Костянтин Мегем.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини