Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 22:50:54

На Чернігівщині соціальною підтримкою забезпечені понад 69 тисяч ВПО

05.01.2024   13:55Агенцiя

Детально про соціальний захист та підтримку внутрішньо переміщених осіб на Чернігівщині говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Це питання знаходиться на постійному контролі керівництва області та безпосередньо Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

Нині в області понад 69 тисяч ВПО, з яких більше 27 тисяч – переселенці з інших областей. Для порівняння до початку повномасштабного вторгнення загальна кількість ВПО на Чернігівщині становила близько 7 тисяч.

    «Наразі є нестійка тенденція до зменшення їх кількості. Потроху люди повертаються  до своїх колишніх місць проживання або ж виїздять за кордон», – зауважив заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Дмитрій Козлов.

Та додав, що найактуальнішим для внутрішньо переміщених осіб залишається питання забезпечення тимчасовим житлом. Розпорядженням начальника ОВА у листопаді 2023 року було затверджено перелік місць тимчасового проживання Чернігівської області. До нього включено 9 таких місць, які мають 1428 ліжкомісць. Ще  511 – виділено у 8 гуртожитках освітніх закладів області. Зайнято ж у цих локаціях сукупно трохи більше 500 ліжкомісць.

Крім того, наприкінці минулого року в Чернігові на вулиці Дрозда  були відкриті тимчасові споруди як місця компактного поселення (загалом 112 квартир). Наразі прийнято рішення про виділення ордерів 101 сім’ї.

    «В області діє Рада з питань внутрішньо переміщених осіб. До її складу входять представники ВПО, громадських організацій та структурних підрозділів ОВА. Цей консультативно-дорадчий орган узагальнює проблематику даної категорії населення, а також співпрацює з міжнародними партнерами та донорами задля задоволення необхідних потреб», – зазначив спікер.

Важливим напрямом підтримки внутрішньо переміщених осіб є матеріальна допомога на проживання. За її призначенням з початку повномасштабного вторгнення на Чернігівщині звернулися понад 66 тисяч осіб, з них 3,5 тисячі – громадяни, житло яких було пошкоджене або зруйноване.

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам призначається відповідно до Постанови КМУ від 20 березня 2022 №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам».

Право на її отримання мають:

    особи, які перемістилися (повторно перемістилися) з 1 січня 2022 р. з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих. Перелік постійно оновлюється Мінреінтеграції;
    особи, житло яких було зруйноване або пошкоджене (непридатне до проживання) внаслідок військової агресії росії;
    діти, які народилися у внутрішньо переміщених осіб.

Розмір допомоги становить для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень, для інших – 2 тисячі гривень. Для її отримання уповноваженою особою сім’ї подається заява за встановленою формою на Управління соціального захисту населення через сільську, селищну раду або ЦНАП. Крім того, заяву можна подати через портал Дія.

Про соціальний захист внутрішньо переміщених осіб у Чернігівському районі розповіла начальниця Управління соціального захисту населення Чернігівської РВА Олена Лутченко.

За її словами, в районі зареєстровано понад 20 тисяч ВПО. Найбільше у Козелецькій, Березнянській, Михайло-Коцюбинській, Новобілоуській та Остерській громадах. Також на території Чернігівського району розташовано 8 модульних містечок, де проживає близько 400 осіб.

    «На виконання спільного доручення начальників Чернігівських районної та обласної військових адміністрацій Управлінням соціального захисту проводиться щотижневий моніторинг модульних містечок з метою вивчення та сприяння вирішенню проблемних питань», – зазначила спікерка.

Та додала, що при РВА створено Робочу групу щодо моніторингу місць тимчасового проживання ВПО. За результатами  проведених моніторингів балансоутримувачам були направлені звіти щодо усунення виявлених недоліків. На це вони мають пів року. Після чого будуть проведені повторні перевірки і прийняті відповідні рішення.

Значну підтримку у відновленні житла та встановленні модульних будинків внутрішньо переміщеним особам надають міжнародні партнери. Завдяки їх допомозі 117 сімей вже отримали модульні будинки на своїх присадибних ділянках.

Прокоментували спікери і ситуацію з модульним містечком «Новоселівка-3», яке наразі не заселено. За словами Дмитрія Козлова, містечко перебуває в резерві. За необхідності туди можуть бути переселені жителі прикордонних громад області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.