Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 00:35:03

Мережа центрів надання адміністративних послуг на Чернігівщині: у всіх громадах області вже працюють ЦНАПи

29.12.2023   09:27Агенцiя

Про роботу мережі центрів надання адміністративних послуг в області розповіла заступниця директора Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Світлана Полторацька на брифінгу в медіацентрі ОВА, який відбувся сьогодні.

На початок 2022 року на Чернігівщині працювали 34 ЦНАПи. Відповідно до вимог законодавства до кінця поточного року вони мали з’явитись в кожній громаді. За словами спікерки, завдяки спільним зусиллям ОВА, РВА та органів місцевого самоврядування цього вдалося досягти – нині в регіоні працюють 57 таких центрів.

Крім того, в області діє 1 територіальний підрозділ Носівського  ЦНАПу та 74 відокремлених робочих місця.

На етапі завершення створення мережі центрів надання адміністративних послуг в регіоні громади вчасно провели відповідну роботу з інституційного створення ЦНАПів – прийняли відповідні рішення про створення та затвердили всі необхідні для роботи центрів документи. Крім того, була проведена робота щодо розміщення, оснащення та забезпечення їх функціонування.

    «Саме цей напрям роботи був проблемним, особливо для невеликих громад, враховуючи відсутність цільової субвенції з державного бюджету, а також обмеженість коштів місцевих бюджетів», – зазначила Світлана Полторацька.

В окремих громадах гостро стояли питання щодо виділення приміщень, їх реконструкції та проведення ремонтних робіт. Разом з тим кошти субвенції з державного бюджету вдалося залучити на ремонт та реконструкцію будівель центрів у Добрянській, Новобасанській та Менській громадах.

Значну допомогу у цьому напрямі надають міжнародні партнери: Програма «U-LEAD з Європою» (надавала допомогу до повномасштабного вторгнення), ПРООН, Програма EGAP, проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні», Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ Ukraine, Міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну» та інші.

Завдяки цьому ЦНАПи отримали необхідну експертно-консультаційну та технічну підтримку.

До прикладу, відновлювати пошкоджений ЦНАП в Іванівській громаді допомагали кілька міжнародних партнерів. Проєкт PROSTO надав комп’ютерну техніку, Міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну» – будівельні матеріали, а Програма EGAP – завершує процес його відновлення у форматі Дія.Центр.

Крім того, Програма EGAP надає підтримку з трансформації ЦНАПів у Дія.Центри в Бобровицькій, Сновській та Менській громадах.

Суттєву допомогу у відновленні роботи ЦНАПів після деокупації надає і проєкт PROSTO. Зокрема, Корюківська та Бобровицька  громади отримали по автомобілю для мобільного обслуговування населення.

Завдяки GIZ Ukraine 6 громад області отримали також мобільні кейси для виїзного обслуговування, а Сосницька та Носівська громади – обладнання для видачі паспортних документів.

Як розповіла спікерка, за 9 місяців поточного року було надано 460 тис. адміністративних послуг через мережу ЦНАПів. Найбільше – у Чернігівському, Бобровицькому та Ніжинському.

Найзатребуваніші з них – реєстрація місця проживання, державна реєстрація нерухомого майна, послуги соціального характеру. Значна увага приділяється підтримці ветеранів та членів їх сімей, родин загиблих Захисників та Захисниць, а також осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Варто зазначити, що мешканці Чернігівщини достатньо високо оцінюють роботу центрів надання адміністративних послуг. За результатами опитування, проведеного за 11 місяців поточного року, область посіла третє місце за рівнем задоволеності від отриманих послуг. Також ЦНАП Бобровицької міської ради отримав відзнаку у номінації «Незламний ЦНАП. Швидке відновлення доступу до державних послуг» під час діджитал-форуму «Дієвий ЦНАП 4.0».

    «Проте ми розуміємо, що попереду ще багато роботи. Для успішної та ефективної розбудови мережі ЦНАПів потрібно надалі працювати над посиленням їх інституційної спроможності. Для цього необхідне залучення підтримки партнерів та центральних органів виконавчої влади щодо навчання працівників та підвищення їхнього професійного рівня», – наголосила спікерка.

Крім того, лишається потреба у подальшому оснащенні, зокрема і спеціальним обладнанням, а також у проведенні ремонтів приміщень, забезпеченні дотримання вимог доступності і безбар’єрності. Важливим є і забезпечення мобільними рішеннями (мобільні ЦНАПи, мобільні кейси, автомобілі).

    «Всі ці заходи направлені на створення сучасної та ефективної системи надання адміністративних послуг, орієнтованої передусім на користувача. Важливо забезпечити доступність та комфортність отримання послуг, а також дотримання правових стандартів та цифровізації», – підсумувала Світлана Полторацька.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини