Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 13:35:09

Як російська пропаганда розповсюджує фейки та як їм протистояти

19.12.2023   14:49Агенцiя

Проєкт GIDNA, який надає психологічну допомогу жінкам, які пережили сексуальне насильство від окупантів став жертвою фейків від російських ЗМІ.

Українці сьогодні вимушені боротися за свою свободу не лише на передовій, але й у інформаційному просторі. На жаль, ворог не цурається навіть найболючіших тем! У той час, коли українки, які пережили сексуальне насильство з боку окупантів, намагаються впоратися із травмою та жити далі, російські пропагандисти продовжують знецінювати та принижувати їхню боротьбу.

Так проєкт GIDNA від українського благодійного фонду Future for Ukraine став жертвою російської пропаганди. У мережі розповсюджується фейковий рекламний пост, в якому країна-агресорка використала ім’я проєкту GIDNA та подала повністю неправдиву інформацію.

Від 15 грудня через проросійські Телеграм-канали почали поширювати інформацію, начебто, проєкт GIDNA “закликає українок, які завагітніли від російських військових, робити аборти”. Пропагандисти посилаються на скріншот нібито “рекламного поста” від фонду.

 

Приклад фейкової новини (скріншот одного з пропагандистських ТГ-каналів)

 Це фейк!

Російські пропагандисти використали оригінальний Facebook-пост проєкту GIDNA, викрививши його зміст додаванням неправдивої інформації.

 Оригінальний текст та зображення з рекламного кабінету Future for Ukraine 

 

Зазначимо, що команда фонду Future for Ukraine використовує рекламні інструменти соцмереж з метою широкого інформування про проєкт GIDNA (надає безоплатну психологічну допомогу українкам, які пережили сексуальне насильство з боку російських військових, або стали його свідками).

Проєкт GIDNA у жодному разі не закликає до абортів та рішень, повʼязаних із особистим вибором жінки, яка пережила сексуальне насильство від російських окупантів.

Проєктнадає виключно професійну психологічну анонімну допомогу жінкам та покликаний допомогти подолати наслідки травми насилля. Уся офіційна інформація знаходиться на сайтіhttps://gidna.org

Подібний інформаційний фейк від російських пропагандистів лише підтверджує актуальність роботи таких проєктів, як GIDNA! Адже суть і мета цього проєкту зачіпають одну із найбільш неприємних тем для громадян країни-агресорки — російські військові цілеспрямовано використовують сексуальне насильство до українок на окупованих територіях, як інструмент морального тиску та геноциду народу України!

Команда фонду FFU просить усіх, хто побачить неправдиву інформацію, яку використовує ворог для дискредитації та викривлення правди, блокувати її та повідомляти нам, щоб ми разом могли якнайшвидше запобігти розповсюдженню фейків.

 Про проєкт GIDNA від фонду Future for Ukraine.

Станом на вересень 2023 року, Офісом Генерального прокурора Українизафіксовано 235 фактів сексуального насильства, вчиненого російськими окупантами.

Ці воєнні злочини наразі найбільше замовчуються. Зокрема й через небажання жінок розповідати про пережите. Тому справжні цифри можуть бути набагато більшими.

Оскільки тема сексуального насилля досить інтимна та часто табуйована, жінкам важко говорити про це з іншими, щоб отримати підтримку від оточення. Тому терапія найчастіше виявляється чи не єдиним місцем, де вони можуть відверто говорити про пережите та розраховувати на підтримку. Щоб зарадити цій проблемі та підтримати кожну українку, яка зазнала сексуального насилля з боку російських загарбників чи стала його свідком, фондFuture for Ukraine запустив благодійний проєкт анонімної психологічної допомоги під назвоюGIDNA.

Наразі у проєкті працюють 11 кваліфікованих психотерапевток, які мають досвід роботи саме з травмою насильства та пройшли спеціальне навчання у психологині з Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition) Рут Дорум.

Звернутися по психологічну допомогу до проєкту GIDNA можна,заповнивши анкету на сайті, або за телефоном +38 (050) 909-88-81 з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 19:00.

У межах проєкту кожна жінка отримує 10 безоплатних онлайн-сесій із кваліфікованим психотерапевтом.

Ми розуміємо, що зробити перший крок в терапію коштує неймовірних зусиль. Тому хочемо донести жінкам, що GIDNA — це передусім повага та розуміння вашого вразливого стану. Наша головна мета — повернути жінкам самоцінність, розуміння, що ви керуєте своїм життям.

Останні новини Чернігівщини

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла

На Чернігівщині є вакансії з наданням житла 09:31

Наразі в базі вакансій Чернігівської обласної служби налічується близько двох десятків пропозицій роботи з наданням житла.

Поліція розслідує обставини вибуху в банку в Чернігові: вміст сховищ та майно клієнтів не постраждали 09:27

6 травня близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Вибухом пошкоджено будівлю та автівки, що були припарковані поруч. Постраждалих людей немає. Попередньо, внаслідок вибуху вміст сховищ банку також не постраждав. Заяв про зникнення майна від клієнтів банку до поліції не надходило.

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій

Понад 11 тис. жителів Чернігівщини отримали безоплатні послуги з раннього виявлення раку за Програмою медичних гарантій 09:25

З початку 2024 року 11 058 пацієнтів безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень у лікарнях Чернігівської області.

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів

Аудитори Чернігівщини попереджали міську владу про можливі проблеми з перевезенням пасажирів 09:12

В ході аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади, завершеного в січні 2024 року, досліджувалось питання транспортного обслуговування населення, яке здійснювалося як комунальним, так і приватними підприємствами.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини