Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 23:52:33

Спрямувати гроші на допомогу ЗСУ вимагають чернігівці: вперше до людей із міської ради хтось вийшов

12.12.2023   12:59Агенцiя

У Чернігові триває всеукраїнська акція «Гроші на ЗСУ». Щосуботи громадяни виходять до міської ради і вимагають спрямувати бюджетні кошти не на озеленення чи ремонт доріг, а на допомогу армії.

Нагадаємо, за даними видання «Апостроф» Чернігів опинився у самому кінці рейтингу обласних центрів України за обсягом фінансової допомоги ЗСУ, спрямувавши на підтримку наших захисників всього лише 1,5% від міського бюджету, близько 48 млн грн. При цьому від ПДФО військових до бюджету у цьому році надійшло більше мільярда.

    "Ми вимагаєм мільярд на ЗСУ – виділіть ці кошти! Замість озеленення, Муніципальної варти, комунальних ЗМІ. Навіщо зараз купувати якусь новітню камеру, наприклад, якщо можна купити дрони?" - каже Віктор Єрко, учасник акції.

Хоча жоден депутат міськради від партії монобільшості («Рідного дому») підтримати людей у їх проханнях не прийшов, до акції долучилась Марина Семененко, голова фракції «Європейської Солідарності» у чернігівській міськраді.

    "Я взагалі хочу сказати, що це у нас не політична акція, тут немає представників будь-яких політичних сил. Просто громадяни Чернігова, які вийшли, щоб спонукати міську владу виділяти більше грошей на ЗСУ. Я абсолютно це підтримую. Як ви знаєте, моя мейнстрім-ідея в тому, щоб менше крали. Я думаю, що ми, як громада, маємо розуміти, що коли ми відправимо ці гроші на ЗСУ ми за ними теж маємо спостерігати, бо це гроші Чернігова", - каже Марина Семененко, депутатка міської ради.
Поговорити з людьми вийшов начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський. Каже: згідно закону, за бюджет відповідає міськрада, а вона хоче виділити на ЗСУ вкрай мізерну суму, зосередившись на благоустрою та ремонті доріг.

    "На цьому тижні я отримав від фінансового Управління міськради нові пропозиції на розгляд і побачив, що там всього 30 мільйонів на Збройні Сили. Фінансове управління каже, що це тому, що вилучено військове ПДФО і начебто не вистачає грошей для вирішення нагальних проблем міста. Але знову ж, прочитавши ті програми, які плануються до реалізації в наступному році, я побачив, що, наприклад, на благоустрій – 300 мільйонів, 100 мільйонів на збільшення статутного капіталу підприємств, 100 мільйонів знову на асфальт, на дороги. І 30 мільйонів на Збройні Сили?" - розповів Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

Дмитро Брижинський зазначив: ситуація, коли міська рада знімає з себе відповідальність за допомогу війську – ненормальна.

    "Не повинно бути так, що під час війни, під час загальної трагедії деяке місцеве самоврядування, скажімо так, не долучається або долучається не зовсім в тому об’ємі, в якому хотілося б, до вирішення цієї трагедії, до допомоги нашим  Збройним Силам, а займає таку якусь окрему позицію, каже, що місцеве самоврядування – це місцеве самоврядування, а війна – це проблема країни. Не може бути так", - переконаний Брижинський.

Подібні акції протесту проходять щосуботи у багатьох містах України.

 

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.