Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 16:26:13

Не замовчувати і допомагати на кожному кроці. Про шляхи подолання та протидії насильству говорили у міській раді

04.12.2023   18:24Агенцiя

Протидія насильству: шляхи попередження та подолання на місцевому рівні. Це тема круглого столу, що відбувся сьогодні, 4 грудня, в Чернігівській міській раді. Зустріч організована в рамках кампанії «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства».

До обговорення цієї важливої проблеми, особливо в умовах широкомасштабної війни, долучилися фахівці різних галузей, які комплексно надають допомогу постраждалим від домашнього насильства. Це представники і представниці органів міської та обласної влади, правоохоронних органів, громадських організацій тощо.

Заступниця міського голови Вікторія Пекур на початку заходу повідомила, що з травня цього року Чернігів є учасником проєкту «Міста і громади вільні від домашнього насильства», який розрахований на три роки. Загалом на території України цей проєкт працює з 2020 року за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. Станом на сьогодні участь у ньому беруть 45 територіальних громад.

— Завданнями цього проєкту є підтримка у розвитку нормативно-правової бази, налагодження взаємодії між відомчими структурами, волонтерськими громадськими організаціями, які працюють над цим питанням. Також важливим є розширення мережі спеціальних закладів і донесення до населення інформації щодо протидії насильству. Зараз дуже гостро стоїть питання того, як люди відносяться до самого поняття насильства. На жаль, ми вже маємо наслідки від того, що люди не можуть, не хочуть, бояться повідомляти про такі прояви, — зауважила Вікторія Пекур.

Домашнє насильство може бути фізичним, економічним, психологічним, сексуальним. Якщо людина зазнала таких проявів чи стала свідком такого випадку, головне — не замовчувати, надати або попросити про підтримку у відповідних фахівців, зокрема психологів і юристів, — говорили учасники та учасниці заходу.

Координатором у питанні запобігання ґендерно зумовленому насильству є управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради. Керівник цього управління Валерій Семенець зауважив, що у цьому питанні головне — небайдужість людей. Важливо, щоб на першому етапі прояву факту насильства у людей була можливість повідомити про це відповідні структурні підрозділи. Для цього розроблений перелік структур і просторів, куди треба звертатися у разі виявлення факту насильства.

Реалізація проєкту «Міста і громади вільні від домашнього насильства» наразі проходить під гаслом «Навчання»: проводяться тренінги для поліції, психологів, соціальних педагогів, представників міської ради та інших осіб, які дотичні до протидії насильству. Наступні два роки розраховані на проведення більш продуктивних заходів.

— Впевнений, що в результаті реалізації цього проєкту ми прийдемо до єдиної системи просторів, куди може звернутися людина, яка постраждала від домашнього насильства. Коли ми говоримо про ґендерно зумовлене насильство, то тут мова йде не тільки про дівчат та жінок, а й про чоловіків. Наразі вже близько 15% повідомлень про такі прояви надходить саме від чоловіків (до повномасштабного вторгнення — 1%). По офіційній статистиці на національну гарячу лінію надходить до 30% повідомлень від чоловіків, які піддаються домашньому насильству, — говорить Валерій Семенець.
 
За інформацією сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Чернігівського районного управління поліції ГУНП в Чернігівській області, по місту Чернігову за 11 місяців цього року надійшло 2 838 повідомлень про вчинення домашнього насильства. Представниками поліції здійснено 1 406 виїздів, своє підтвердження знайшли 1 042 виклики. За вчинення домашнього насильства винесено 921 адміністративний протокол. Окрім того, за поточний рік зареєстровано 30 кримінальних справ за вчинення систематичного домашнього насильства над чернігівцями. На профілактичному обліку зараз перебуває 1 101 особа, з них чоловіків — 918, жінок — 183.

— Потерпілим не треба мовчати. Потрібно писати відповідні заяви, щоб було можливим притягнення кривдника спочатку до адміністративної відповідальності, а в подальшому, у разі систематичності — до кримінальної, — акцентувала Катерина Литвиненко, керівниця сектору протидії домашньому насильству поліції міста.

Директорка Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги Олена Тилькун розповіла про роботу центру. У денному центрі, який працює з травня, надається прихисток постраждалим людям, а також безоплатна комплексна психологічна, соціально-побутова, юридична допомога. Отримати таку допомогу можна за самостійним зверненням або за перенаправленням того, хто виявив факт вчинення домашнього насильства.  

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.