Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 16:09:41

На XII «Розумовських зустрічах»: відновлення тергромад, інформаційна війна та 1000-ліття Великого Князівства Чернігівського

04.12.2023   18:07Агенцiя

Уже традиційно, дванадцять років поспіль, напередодні Дня місцевого самоврядування, міжнародна науково–практична конференція «Розумовські зустрічі» збирає однодумців.

Цьогоріч присвячена вона 1000-літтю Великого Князівства Чернігівського (відзначатиметься в наступному році).

Протягом двох днів (30 листопада-1 грудня) понад 100 науковців, освітян, представників органів влади, громадськості, в тому числі з Польщі та різних куточків України, спілкувалися у змішаному очно-дистанційному форматі про актуальні проблеми і перспективи системи державного влади та місцевого самоврядування.

Відвідали конференцію і представники ОВА, за сприяння якої відбулася ця подія. Зокрема Олександра Хомик, директорка Департаменту економічного розвитку долучилася до панельної дискусії про виклики війни.

За її словами, руйнувань під час бойових дій зазнали 39 громад, із яких 10 – найбільш постраждалі. Для відбудови необхідні значні кошти як державного та місцевих бюджетів, так і міжнародних організацій та фондів. Водночас, головна умова, щоб отримати фінансування – наявність у громади підготовленого якісного проєкту.

    «Ми усі розуміємо, що цей процес потребує кваліфікованих кадрів, тому просимо голів ТГ звернути на це увагу, адже якісна підготовка та реалізація проєктів – це запорука розвитку громади».

Департамент проводить для представників органів місцевого самоврядування інформаційні сесії з підготовки та подання проєктів щодо усіх видів державної підтримки.

Також Олександра Хомик розповіла про інструмент, який дозволить покращити якість проєктів відновлення та зробить процес відбудови прозорим та підзвітним. Мова – про DREAM (експериментальний проект цифрової інтегрованої  інформаційно-аналітичної  системи управління процесом відбудови об‘єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури).

Під час іншої панельної дискусії «Смоленсько-Чернігівська брама Русі – виклики для майбутнього. Сіверщина крізь віки» присутні обговорили передумови, причини та наслідки створення Чернігівського князівства. Спікери наголосили, що як тоді, так і тепер населення Сіверщини боронило свою землю та своєрідну культуру від зайд. І не вперше відстояли Чернігів від «братньої навали».

Ще три панельні дискусії стосувались змін в організації держави Україна, інформаційних війн у сучасному світі, питань реалізації наміру України увійти до складу ЄС та НАТО.  

«Розумовські зустрічі» організовані Чернігівським центром підвищення кваліфікації та Сіверським інститутом регіональних досліджень, за сприяння ОВА, обласної ради та за підтримки Фонду Ганнса Зайделя. Партнер –  Києво-Могилянська школа врядування ім. Андрія Мелешевича НаУКМА.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Фото – Чернігівський регіональний Центр підвищення кваліфікації та Чернігівська обласна рада
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.