Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 21:29:02

Понад 123 мільйони гривень компенсації за пошкоджене житло та майже 70 сертифікатів: в області триває реалізація програми «єВідновлення»

01.12.2023   09:52Агенцiя

Про стан реалізації в області державної програми «єВідновлення», яка передбачає надання компенсації за пошкоджене та знищене житло, говорили сьогодні на брифінгу у медіацентрі ОВА.

Як розповів в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА Сергій Куреня, з початку реалізації програми в області подано 3109 заяв  щодо отримання компенсації за пошкоджене житло, по 1230 – вже нарахована компенсація на загальну суму 123 мільйони гривень. Ще близько 200 заяв погоджені відповідними комісіями, передані на затвердження виконкомам та знаходяться в обробці.

    «Процес по пошкодженому майну триває. Є динаміка в розгляді заяв, а також зростає їх кількість – хтось повертається з-за кордону та подає заяви, не припиняють надходити вони й з прикордонних громад, де продовжуються обстріли», – зазначив спікер.

Етап компенсації за знищене нерухоме майно розпочався дещо пізніше – з літа цього року. Загалом подано 416 заяв, близько 100 – знаходяться в роботі комісій. Наразі вже сформовано майже 70 житлових сертифікатів на загальну суму близько 100 мільйонів гривень.

    «Раніше житлові сертифікати надавались лише одноосібним власникам. Буквально минулого тижня був доопрацьований механізм, який дозволяє  подавати таку заяву і багатоосібним власникам. Надалі люди зможуть використати сертифікати для придбання житла як на первинному, так і на вторинному ринку. Згідно законодавства їх необхідно реалізувати протягом п’яти років», – наголосив Сергій Куреня.

Про те, як триває процес реалізації програми в Чернігівському районі та проблеми, які виникають у заявників, розповів начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Чернігівської РДА Олександр Дмитрюк.

Населені пункти Чернігівського району досить суттєво постраждали в період активних бойових дій, найбільше – Іванівська, Киїнська, Киселівська, Новобілоуська громади. Загалом до Реєстру пошкодженого та знищеного майна занесені більше 5 тисяч об’єктів.

    «При оформленні заяв у більше, ніж 20% випадків виникають проблеми з документацією. Так, у деяких випадках документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно, були пошкоджені або знищені. Отримати їх копію можна звернувшись до Бюро технічної інвентаризації. Проте якщо свідоцтво про право власності не було оформлене належним чином, то отримати його можна лише в судовому порядку. В інших випадках – будівлі ще не були здані в експлуатацію. В такому разі, якщо був оформлений будівельний паспорт, повідомлення про початок будівельних робіт і відповідний реєстраційний номер в Державній інспекції архітектури та містобудування – їх також можна відновити. Крім того, виникають питання і з оформленням землі», – розповів Олександр Дмитрюк.

За словами в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА ситуація, коли у заявників  з різних причин відсутні документи, які встановлюють майнові права досить поширена. Тому для того, щоб допомогти населенню в цьому процесі, у громадах проводяться зустрічі за участі громадських організацій, які надають безкоштовну організаційну та методичну допомогу, а також юридичну підтримку.
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини