Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 14:01:48

Якісна освіта та цифровізація: швейцарські партнери продовжать підтримувати Чернігівщину

27.11.2023   17:04Агенцiя

Наразі Чернігівщина потребує підтримки міжнародних партнерів у таких сферах як розмінування, енергетична безпека, відновлення житла, соціальних та освітніх закладів, створення безпечних умов для навчання, підвищення бізнес-активності.

Про плани подальшої співпраці говорили сьогодні в ОВА з представниками Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, а також Швейцарсько-українських проєктів DECIDE та Програми EGAP. Зустріч відбулась у межах діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Одним з пріоритетних є питання створення безпечних умов для навчання. В області більше 145 об’єктів закладів освіти постраждали, 117 – вдалося відновити за допомогою міжнародних партнерів та коштів державного бюджету, проте залишаються й такі, що потребують відновлення.

Крім того, 121 заклад освіти взагалі не має укриття, а у деяких населених пунктах онлайн-навчання не завжди відбувається якісно через проблеми з інтернетом.

    «Необхідно створити максимально безпечні умови для навчання дітей та сприяння цифровізації регіону з доступом до якісного інтернету. Наразі досить багато урядових і неурядових організацій долучаються до облаштування укриттів у закладах освіти. Також розглядається питання модернізації шкіл – створення STEM-лабораторій, сучасних умов для харчування дітей, забезпечення комп’ютерною технікою для отримання освіти онлайн. Слід звернути особливу увагу й на психологічну реабілітацію дітей», – наголосив перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем.

В освітній галузі Чернігівщині потужну підтримку надає Швейцарсько-український проєкт DECIDE. В області реалізується низка ініціатив направлених на реформування освітньої галузі регіону, ремонт закладів освіти, облаштування в них укриттів. Серед них: ініціатива з  організації літніх активностей для дітей DECIDE Summer Clubs 2023 «Ми вдома - в Україні» в Менській та Коропській громадах, а також «Громадський бюджет на дитячі мрії» – ініціатива, яка передбачає залучення громади до реалізації проєктів, ініційованих учнями, та активізацію учнівської молоді до розробки та реалізації громадських проєктів, які змінюють життя школи та громади – реалізовується у 4 громадах: Чернігівській, Менській, Коропській, Березнянській.

Крім того, в межах «DECIDE: ВІДБУДОВА. Ініціатива з відновлення шкіл» 12 громад області отримали підтримку у ремонті шкільних укриттів та створенні там освітніх центрів для понад 6 тисяч дітей.

Також проєкт DECIDE розглядає можливість допомоги закладам професійно-технічної освіти. Наразі виникає проблема нестачі кадрів у будівельній галузі, тому створення умов для навчання таким професіям є досить важливим.

Обговорили і питання забезпечення населення доступними адміністративними послугами. На сьогодні в області відкриті 42 ЦНАПи. Такі центри мають з’явитись у всіх громадах області до кінця року. Проте процеси їх удосконалення та модернізації триватимуть і надалі.

Систематичну підтримку в цифровому розвитку надає швейцарсько-українська Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)». Так, у 4 громадах області – Бобровицькій, Сновській, Менській, Іванівській – забезпечується підтримка доступності послуг та трансформації ЦНАПів у Дія Центри.

Крім того, спільно з ОВА розпочато пілотний проєкт з впровадження системи електронного документообігу для всіх громад області, а також спільний проєкт EGAP та DECIDE з впровадження електронних журналів та електронних щоденників у школах.

    «Незважаючи на складні умови, в яких перебуває країна і область зокрема, ми маємо дивитися у майбутнє. Тому облдержадміністрацією було розроблено стратегічний документ «Чернігівщина: від відновлення до розвитку», в якому окреслені головні цілі, досягнення яких буде сприяти подальшому розвитку області», – зауважив Костянтин Мегем.

    «Важливо займатись не тільки відновленням житла, а й відновленням ментального здоров’я людей – як військових, які повертаються з фронту, так і цивільних. Ми спрямовані на довгострокову підтримку, а також на адаптацію до надання допомоги в тих потребах, які виникають через війну», – зазначила генеральна директорка Швейцарської агенції розвитку та співробітництва Патріція Данці.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Поліція розслідує обставини вибуху в приміщенні банку в Чернігові 11:21

Сьогодні близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. Постраждалих людей немає.

Ремонт каналізаційного колектору на Масанах здійснять у травні 11:19

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж. Внаслідок цих подій постраждалих осіб не зареєстровано.

6 травня: цей день в Україні і світі

6 травня: цей день в Україні і світі 11:08

ДЕНЬ 803 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 803 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини