Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 12:25:21

19 листопада - цей день в Україні та в світі

19.11.2023   09:06Агенцiя

ДЕНЬ 634 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 634 RUSSIAN AGRESSION

19 листопада відзначають День працівників гідрометеорологічної служби України, День працівників сільського господарства України, Всесвітній день пам'яті жертв ДТП, День скловиробника, Міжнародний день жіночого підприємництва, Всесвітній день зерна, Міжнародний день чоловіків. День народної скорботи в Німеччині.


Православна церква вшановує пам'ять святого пророка Авдія, священномученика Варлаама.

День працівників сільського господарства України

День працівників сільського господарства відзначається в Україні щорічно в третю неділю листопада згідно з Указом Президента №428/93 від 7 жовтня 1993 року.

Це професійне свято працівників сільського господарства, підприємств із переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних та обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу.

День працівників гідрометеорологічної служби України

Встановлено Указом Президента країни №208/2003 від 11 березня 2003 року.

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує в системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відіграє ключову роль в отриманні даних про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови. Також працівники Гідрометеослужби збирають та опрацьовують дані про сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних гідрометеорологічних явищ.

Метеослужбу засновано 1921 року, а 1929 року її об'єднали з гідрологічною службою, ставши Гідрометеорологічним комітетом, який 1940 року було перейменовано в Управління гідрометеорологічної служби СРСР.

У 1990-х роках уже в незалежній Україні головною метеорологічною організацією став Український гідрометеорологічний центр. А сама Україна є членом Всесвітньої метеорологічної організації - спеціалізованої міжурядової установи ООН у сфері метеорології.

Міжнародний день чоловіків

Щорічно 19 листопада у світі відзначають Міжнародний чоловічий день, з метою підкреслити позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві.

Вперше його відсвяткували 1999 року жителі Республіки Тринідад і Тобаго - острівної держави в південній частині Карибського моря, що складається з двох великих островів. Згодом це свято знайшло підтримку в інших країнах Карибського басейну, Австралії, Північної Америки, Азії, Європи та Організації Об'єднаних Націй. На сьогодні це свято відзначають у більш ніж 60 країнах світу.

День жіночого підприємництва

Щорічно 19 листопада відзначається День жіночого підприємництва. Вперше він пройшов у 2014 році в Нью-Йорку, а потім був підтриманий ООН і в наступні роки здобув популярність і в інших країнах світу.

Головна мета свята - привернення уваги до становища жінок у бізнесі, підтримка та розширення прав жінок-підприємниць і популяризація жіночого підприємництва.

Згідно з інтернет-джерелами, цей День заснувала американська письменниця і бізнесвумен Венді Даймонд, яка тривалий час працювала волонтеркою в Латинській Америці та брала участь у різноманітних благодійних проєктах, пов'язаних із допомогою жінкам із низьким рівнем доходу. Після повернення до США вона вирішила створити рух подібної спрямованості.

Всесвітній день туалету

У 2002 році громадськість уперше відзначила Всесвітній день туалету, який було проголошено 2001 року під час міжнародної конференції, присвяченої проблемам туалетів, яка проходила в Сінгапурі. До речі, місце проведення конференції було обрано невипадково: Сінгапур славиться бездоганною чистотою вбиралень.

Понад 200 делегатів з Азії, Європи та Північної Америки, які представляли 17 національних туалетних асоціацій, зустрілися, щоб обговорити нагальні проблеми і розглянути нові концепції розвитку туалетної справи. Результатом зустрічі стало утворення Всесвітньої туалетної організації, яка і стала ініціатором створення свята.

Ще цього дня:

1916 - Імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині;

1919 - Сенат США проголосував проти ратифікації Версальського мирного договору, внаслідок чого США змушені були вийти з Ліги Націй;

1921 - Створено Укрмет - центральну метеорологічну службу України. День працівників гідрометеорологічної служби України;

1969 - Бразильський футболіст Пеле забив свій 1000-й гол на своєму 909-му матчі;

1989 - Із кладовища концтабору біля с. Кучино Пермської області Російської РСР, на Байковому цвинтарі Києва перепоховані тлінні останки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого;

1997 - Розпочалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човника багаторазового використання "Колумбія", у якій разом із космонавтами зі США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк;

2003 - Парламентські фракції "опозиційної четвірки" - Компартії, Соцпартії, блоку Юлії Тимошенко та блоку "Наша Україна" підписали Декларацію про спільні дії. У документі наголошується на необхідності проведення наступних парламентських виборів виключно на пропорційній основі, а також на необхідності здійснення політичної реформи;

2004 - У "Будинку з химерами" архітектора Владислава Городецького, що на вулиці Банковій у Києві, урочисто відкрили музейно-культурний центр "Шедеври мистецтва України";

2005 - Сенат США підтримав законопроєкт про скасування торговельних обмежень щодо України, відомих як поправка Джексона - Веніка;

2012 - В Україні набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святого Авдія - одного з дванадцяти малих біблійних пророків. Згідно з переказами, Авдій жив за часів першого розгрому Єврейського царства і обіймав посаду домоправителя при дворі ізраїльського царя Ахава. Незважаючи на розпусту, що панувала навколо, він вів благочестиве життя.

Коли почалися гоніння на служителів Бога, ініціатором яких стала дружина правителя Єзавель, Авдій почав допомагати їм. Так, він укрив у печерах сто служителів і носив їм їжу, поки вони ховалися від ворогів. Відомо, що Авдій, залишивши царську службу, став супутником пророка Іллі, скрізь слідував за ним і сам отримав дар пророцтва.

Іменини: Авдій, Адріан, Олександр, Валентин, Веніамін, Геннадій, Григорій, Денис, Дмитро, Іван, Ігнат, Іларіон, Костянтин, Леонід, Михайло, Петро, Семен, Сергій, Теодор, Тимофій, Федір, Яків, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.