Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 09:43:55

Про реалізоване та заплановане: співпраця з японською неурядовою організацією Peace Winds Japan триває

31.10.2023   13:51Агенцiя

Освіта та медицина – саме в цих сферах міжнародні партнери вже простягнули Чернігівщині руку допомоги.


Мова – про два комп’ютерні томографи з додатковим програмним забезпеченням, які організація придбала для Чернігівської обласної та дитячої обласної лікарень, а також про систему газової хроматографії для обласної психоневрологічної лікарні. Допомагає Peace Winds Japan і з відбудовою двох дитячих садочків обласного центру.

Вчора ж представники  японської неурядової організації знову зустрілися з командою ОВА, щоб дізнатися про хід реалізації поточних проєктів та майбутні напрямки і перспективи співробітництва.

Жанна Шерстюк, заступниця начальника ОВА, подякувала за високотехнологічне обладнання, яке отримали лікарні та розповіла як триває підготовка до його встановлення.

    «Наразі обласна лікарня – в процесі будівництва приміщення для комп’ютерного томографа. В дитячій  сьогодні оголосили процедуру закупівлі будівельних робіт на ремонт виділеного приміщення. Щодо психоневрологічної лікарні – то спеціалісти проходять тренінги і навчання, оскільки система газової хроматографії вкрай складна».

 

Ладислав Лешніковскі, програмний координатор Peace Winds Japan, додав, що організації вдалося подовжити гарантію обслуговування на один рік для системи газової хроматографії –  загалом 2 роки.

Що стосується КТ, то вдалося отримати преференції (пільга або перевага) від постачальника обладнання, а саме – додаткове програмне забезпечення. Це кардіологічний пакет та пакет щодо виявлення артефактів.

    «Це дозволить розширити діапазон обстежень. Більше того, тісно співпрацюємо і з Ніжинським пологовим будинком. Сьогодні-завтра очікуємо доставку сюди нового медичного обладнання. Це – портативний УЗД-апарат і кольпоскопічна система, яка має гарантію на 5 років. До речі, у планах – передача лікарям пологового транспортного засобу», – зазначив Ладислав Лешніковскі.

    І акцентував: «У подальшому саме місцева влада повинна слідкувати за станом обладнання».

Важливо, що присутні обговорили  і проблеми в приміщенні для встановлення КТ в дитячій обласній лікарні з лінією електропостачання. Вона – небезпечна для обладнання. Тому, за словами Жанни Шерстюк, буде прокладатися додаткова підсилююча лінія, а приміщення для комп’ютерного томографа буде обладнано стабілізуючим обладнанням. Попереднє погодження проєкт вже отримав.  

Ще з конструктивного: уже розпочато проєкт, спрямований на надання психологічної допомоги жінкам та дітям. Будуть сформовані спеціальні мобільні бригади, які виїжджатимуть у населені пункти області. Ніжинський пологовий будинок стане одним із партнерів.

    «Проте всі наші прооєкти не могли б бути реалізовані без допомоги ОВА», –  підкреслила Ріка Нагасе, директор програмного департаменту Peace Winds Japan і подякувала за сприяння в роботі.

 

У фокусі вчорашньої зустрічі – і обговорення подальших планів співпраці.

Андрій Лінник, начальник Управління охорони здоров'я та Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки ОВА розповіли про потреби у відповідних сферах. До прикладу, спільне – облаштувати у закладах укриття, а також, в медицині уваги потребує удосконалення кардіохірургії та реконструкція гуртожитку Чернігівського медичного фахового коледжу, а в освіті –  відбудова декількох чернігівських закладів фахової та професійно-технічної освіти і іванівської школи Семенівської громади.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини