Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 19:38:23

29 жовтня - цей день в Україні та в світі

29.10.2023   09:04Агенцiя

ДЕНЬ 613 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 613 RUSSIAN AGRESSION

29 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом, Всесвітній день боротьби з псоріазом, День відлюдника, День цементу.

В Україні - День автомобіліста і дорожника, День працівників служби позавідомчої охорони, День військового фінансиста, у Туреччині - День Республіки.

Православна церква вшановує пам'ять священномучениці Анастасії Римлянки.

Всесвітній день боротьби з інсультом

Щорічно 29 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом, встановлений Всесвітньою організацією з боротьби з інсультом у 2006 році, з метою заклику до термінових активних дій у всесвітній боротьбі проти цього захворювання.

Але історія дати, що відзначається сьогодні, почалася 2004 року, коли Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила інсульт глобальною епідемією, а 2006 року було створено Всесвітню організацію з боротьби з інсультом, яка і заснувала цей День.

Сьогодні до організації входять понад 3,5 тисячі індивідуальних членів і понад 90 організацій із різних країн світу. Це вчені, наукові організації та товариства з боротьби з інсультом.

Всесвітній день боротьби з псоріазом

29 жовтня в міжнародному календарі позначено як Всесвітній день боротьби з псоріазом або Всесвітній день псоріазу. Ініціатором його заснування 2004 року виступила Міжнародна федерація асоціацій псоріазу.

Ця дата насамперед стосується тих людей, які страждають від цього захворювання, а також лікарів-дерматологів, які допомагають людям лікувати його. Адресований він, однак, і всій світовій спільноті, оскільки статистичні дані свідчать про те, що близько 3% населення світу страждають від псоріазу або псоріатичного артриту - захворювання, пов'язаного з ураженням не лише шкірних покривів, а й суглобів людини.

День працівників служби позавідомчої охорони МВС

Позавідомча охорона МВС з'явилася ще 1952 року. Цього дня заведено вітати працівників, чия робота пов'язана з постійним ризиком, адже вони захищають державні об'єкти від злочинців, охороняють офіси та стратегічні споруди.

День автомобіліста і дорожника

Щороку відзначають в останню неділю жовтня. Заснований указом президента України 1993 року. Подія має офіційний характер і присвячена всім працівникам дорожнього господарства та автомобільного транспорту.

День військового фінансиста

29 жовтня військові фінансисти святкують своє професійне свято - День військового фінансиста Збройних Сил України.

Це свято започатковано 1999 року наказом міністра оборони України. Головна його мета - підвищення авторитету військовослужбовців, які несуть службу у фінансово-економічних органах, а також зміцнення престижу фінансової служби Збройних Сил України.

Дата була обрана не випадково: за 8 років до цього, 1991 року, цього дня було створено Фінансове управління головного оборонного відомства України.

Головним завданням фінансової служби ЗС України є гарантування своєчасних виплат фінансового забезпечення та грошових винагород військовослужбовцям, а також цільового та ефективного використання коштів, виділених на оборону держави.

День цементу

Свято було встановлено на честь Джозефа Аспдина, який у жовтні 1824 року запатентував портландцемент - найбільш широко застосовуваний у світі вид цементу.

Перехід на зимовий час

Двічі на рік стрілки годинника переводяться на годину в більш ніж 100 країнах світу. В останню неділю березня - на годину вперед, в останню неділю жовтня - на годину назад. Це необхідно для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного.

У 2023 році перехід на зимовий час припадає на 29 жовтня.

Ще цього дня:

1914 - Вступ Османської імперії в Першу світову війну;

1914 - Перемога Українських січових стрільців у бою на горі Ключ під Сколе.

1918 - Німецький флот відкритого моря виведено з ладу через повстання моряків, що спровокує Німецьку революцію 1918-1919 рр.;

1923 - Туреччина стає республікою після розпаду Османської імперії;

1929 - Нью-Йоркська фондова біржа зазнала краху, який називатиметься крахом 29 року або "Чорним вівторком", поклавши край Великому бичачому ринку 1920-х років і поклавши початок Великій депресії;

1941 - Голокост: у Дев'ятому форті Каунаського гетто німецькі окупанти розстріляли понад 10 000 євреїв, це масове вбивство, відоме як "Велика акція";

1942 - Голокост: У Сполученому Королівстві провідні священнослужителі та політичні діячі проводять публічні зібрання, щоб висловити обурення переслідуванням євреїв у нацистській Німеччині;

1956 - Початок Суецької кризи: ізраїльські війська вторгаються на Синайський півострів і відкидають єгипетські війська назад до Суецького каналу;

1957 - Прем'єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон і п'ять його міністрів дістали поранення, коли Моше Двек кинув гранату в Кнесет;

1964 - Об'єднану Республіку Танганьїка і Занзібар перейменовано на Об'єднану Республіку Танзанія;

1964 - Найбільша крадіжка коштовностей, зокрема дорогоцінного каменю Зірка Індії в Американському музеї природничої історії в Нью-Йорку;

Церковне свято

Свята Анастасія Римлянка осиротіла у віці трьох років. Виховувалася вона в монастирі поблизу Риму, в якому прийняла чернецтво. За імператора Деція (249-251 рр.) Анастасії виповнився 21 рік. Вона була дуже красивою, і багато знатних римлян просили її руки, але Анастасія всім відмовляла, вважаючи за краще залишитися нареченою Христовою.

У той час Децій почав жорстокі гоніння проти християн. Язичники схопили святу Анастасію і привели до правителя міста. Вони обвинувачували її в тому, що вона не лише зневажає знатних і багатих наречених, а й шанує за Бога розіп'ятого Христа.

Воєначальник Пров повелів їй принести жертву ідолам, але Анастасія відмовилася відректися від Христа. Тоді її піддали лютим тортурам: у неї вирвали з пальців нігті, потім відтяли руки і ноги, потім вибили всі зуби. Свята, стікаючи кров'ю, стала знемагати і попросила води. Якийсь Кирило, який споглядав її муки, зглянувся і напоїв її водою. Тортури продовжили, і святій Анастасії відрізали язик, яким вона невпинно славила Бога. Стомлені кати, нарешті, обезголовили її. Вирішивши, що Кирило, який напоїв мученицю водою, є таємним християнином, мучителі схопили його і також стратили.

Іменини: Олексій, Георгій, Дементій, Євген, Єгор, Іван, Іван, Леонтій, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.