Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 23:36:33

В області напрацьовується Програма соціальної підтримки Захисників/Захисниць та осіб, постраждалих через війну

25.10.2023   16:39Агенцiя

Проєкт Програми соціальної підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей та осіб, які постраждали від військової агресії російської федерації на території Чернігівської області, на найближчі декілька років обговорили учасники сьогоднішньої наради. Провела її заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Нагадаємо, подібна програма в області діє з 2019 року. Якраз цьогоріч термін її реалізації закінчується. До формування нового документу Департамент соціального захисту населення ОДА, який є і розробником, й ініціатором, підійшов з урахуванням уже наявних викликів та потреб. Так, нова програма діятиме з початку 2024 року до кінця 2026-го. На всі заходи з обласного бюджету планується виділити понад сто мільйонів гривень. Втім, зважаючи на постійне збільшення учасників бойових дій в області та, на жаль, людські втрати, документ корегуватиметься.

    «Ця програма обласної ради буде найбільш важливою серед інших. Адже всі ми розуміємо, що такі категорії, як «захисник», «ветеран», «родина ветерана», «родина загиблого», вкрай потребують уваги, підтримки, нових підходів не тільки у соціальному супроводі. Саме ця програма враховує дуже багато питань, зокрема заходи у сфері охорони здоров’я та соціального захисту, економічну складову та особливості працевлаштування. Планувати діяльність на наступний рік ми можемо в межах 33,5 мільйона гривень», – зауважила Жанна Шерстюк.

Загалом програма спрямована на розв’язання питань соціального захисту та адаптації захисників/захисниць, членів їхніх сімей та родин загиблих (померлих), медичного забезпечення, підтримку їхнього належного морально-психологічного стану, створення в суспільстві атмосфери підтримки й поважного ставлення до наших Героїв. Тож заходи, які планується реалізувати, торкаються всіх сфер нашого життя. Низка з них здійснюватиметься на базі Чернігівського обласного центру ветеранів війни, в тому числі юридичний супровід. До слова, «гаряча» телефонна лінія центру –  073-00-50-750.

Крім того, Департамент соціального захисту населення ОДА формує інформаційну платформу щодо соціальних гарантій осіб, для яких розробляється програма. Тобто в одному місці буде зібрана вся корисна інформація.

Важливою складовою програми буде медичний напрям. А це – діагностичне обстеження та лікування у медзакладах області, реабілітація, забезпечення слуховими апаратами та штучними кришталиками, стоматологічна допомога тощо.

Не менш вагомою є й соціально-економічна адаптація. Цей напрям передбачає розвиток підприємництва, в тому числі у сільському господарстві, шляхом консультування та подальшого супроводу у ході реалізації бізнес-ідей початківцями або ж розширення вже наявної власної справи. Тут допоможуть платформи Агенції регіонального розвитку та центрів підприємництва. Активний учасник цього напряму допомоги – служба зайнятості, центри якої надають цілий комплекс соціальних послуг. Серед основних кейсів – гранти для ветеранів, ваучери на безоплатне навчання, професійно-технічна підготовка та інше.

Обговоривши всі пункти програми, зібрання вирішило упродовж тижня ще попрацювати над документом. Усі зауваження і пропозиції Департамент соціального захисту населення ОДА збиратиме до 1 листопада.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.