Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 6 травня, 08:38:33

24 жовтня - цей день в Україні та в світі

24.10.2023   09:42Агенцiя

ДЕНЬ 608 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 608 RUSSIAN AGRESSION

24 жовтня відзначають Всесвітній день інформації про розвиток, День Організації Об'єднаних Націй, Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

Із 24 до 30 жовтня під егідою ООН щороку проходить Тиждень роззброєння. Тема тижня - Досягнення миру і безпеки шляхом роззброєння.

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Арети і тих, хто з ним.

День ООН

День Організації Об'єднаних Націй, який щорічно відзначають 24 жовтня, було проголошено в жовтні 1947 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, його приурочили до річниці набрання чинності 1945 року Статуту ООН.

Всесвітній день інформації про розвиток

Всесвітній день інформації про розвиток засновано резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 1972 року, з метою привернення уваги світової громадської думки до проблем розвитку і до необхідності зміцнення міжнародного співробітництва для їх вирішення.

Асамблея постановила, що дата цього дня має збігатися з датою Дня Організації Об'єднаних Націй - 24 жовтня.

Всесвітній день інформації про розвиток був надалі позначений як дата ухвалення в 1970 році Міжнародної стратегії розвитку на друге Десятиліття розвитку ООН. Концепція цієї стратегії полягає в мобілізації громадської думки у світі з актуальних питань політики, економіки, соціальної сфери.

Ще цього дня:

1901 - 43-річна вдова Анна Тейлор стала першою людиною, яка успішно спустилася вниз Ніагарським водоспадом у бочці;

1929 - Чорний четвер і початок Великої депресії;

1939 - Уперше в продаж надійшли нейлонові панчохи - у Вілмінгтоні, штат Делавер;

1945 - Урочисто відкрито Організацію Об'єднаних Націй;

1952 - Двайт Ейзенхауер оголосив війну в Кореї "хрестовим походом проти комунізму";

1956 - В Угорщину для придушення революції введено радянські війська;

1960 - На стартовому майданчику космодрому Байконур за півгодини до першого пуску вибухнула ракета Р-16 конструктора Михайла Янгеля. За різними даними, внаслідок аварії загинули від 74 до 126 осіб, це найбільша катастрофа в історії ракетної техніки;

1963 - На космодромі Байконур вибухнула ракета МБР Р-9А конструктора Корольова. Загинуло 8 осіб. Вибух ракети цього дня став другим за три роки, після чого 24 жовтня вважають чорним днем космонавтики;

1991 - Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України;

1993 - У соборі Святої Софії в Києві здійснено інтронізацію Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України;

1999 - У Рогатині відкрито пам'ятник землячці Роксолані, коханій дружині османського султана Сулеймана I Пишного;

2005 - У Києві Фонд держмайна провів повторний аукціон з продажу "Криворіжсталі": новим власником заводу стала компанія "Міттал Стіл".

Церковне свято

День пам'яті мученика Арефа і з ним 4299 мучеників

Це були християни, які жили в Персії за часів царя Сапора II. Вони відмовилися прийняти зороастрійство, яке в ті часи було державною релігією. За це їх було піддано жорстоким тортурам.

Мученик Ареф був одним із найближчих сподвижників святого митрополита Симеона, який також постраждав за Христа. Ареф був мудрою і благочестивою людиною, шанованою в народі. Він багато читав Святе Письмо і допомагав святому Симеону керувати церквою. Коли цар Сапор II дав наказ заарештувати всіх християнських священиків і єпископів, Ареф вирішив не ховатися, а піти зі своїм архієреєм до в'язниці.

Сапор сподівався, що Ареф зрадить свого наставника і скаже, де заховані церковні скарби. Але Ареф сказав: "Я не зраджу свого архієпископа, який є для мене батьком і вчителем. Я не втрачу його любові заради тимчасового блага цього світу. Я не продам свою душу за гроші. Я не відмовлюся від свого Спасителя, який позбавив мене від гріха і смерті".

За таку відповідь Ареф був засуджений на смерть разом із іншими християнами. Їх закопали живцем у яму, де їх поступово засипали землею. Але вони не переставали молитися і славити Бога до останнього подиху.

Іменини: Олександр, Іларіон, Лев, Макар, Пилип, Зінаїда.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини