Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 14:08:53

У держбюджеті заплановано підтримку аграріїв та фермерських господарств на деокупованих територіях

16.10.2023   14:53Агенцiя

На питання підтримки у цьому та наступному роках фермерських господарств, які утримують поголівʼя корів та займаються обробітком землі звернули увагу землевласники та фермери Сумщини і Чернігівщини.

Про це йшлося 12 жовтня під час Розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Олена Згонник, представниця сімейного фермерського господарства з Чернігівщини, розповіла, що родинну справу з розвитку тваринництва започаткували ще у 2018 році.

    “На сьогодні ми утримуємо 42 голови дійного стада та 18 голів молодняку. Так як ми працюємо на території, що відноситься до територій можливих бойових дій, у 2022 році підтримки на корів ми не отримали. В той час фермери які працюють на «спокійних територіях» мали таку підтримку. В нинішніх умовах працювати нашому невеликому бізнесу вкрай важко. Можна навіть сказати зараз стоїть питання виживання нашого господарства”, – повідомила Олена Згонник.

Представниця СФГ звернулася до учасників Конгресу з питанням про можливу підтримку у 2023-24 роках. Також Олена поцікавилася щодо можливої компенсації за період, коли діяльність господарство вело, але підтримки не отримувало.

Цей запит підтримали і аграрії Сумщини. Олександр Шафорост, голова селянського господарства «Женьшень», голова Сумської обласної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Сумської області» розповів про проблеми, з якими стикається агробізнес.

    “Я вже понад 8 років очолюю фермерське господарства, яке працює на відстані 15 км від лінії Державного кордону України з рф, та обробляє понад 100 га земель. Ми підтримуємо наших колег з Чернігівської області щодо виплати дотацій за утримання корів та просимо звернути увагу на те, що подібна підтримка потрібна фермерам та особистим селянським господарствам за обробіток землі. Минулого року виплачувалися субсидії на 1 гектар оброблюваних земель у розмірі 3,1 тисячі гривень. Їх отримували домогосподарства та фермери всіх областей України, окрім прикордонних громад. Таким чином до 1 тисяч фермерів та особистих селянських господарств, майже половини території Сумщини, не мали можливості отримати державну фінансову підтримку. Наразі потребують таку підтримку понад 2 тисячі сільськогосподарських товаровиробників”, – зазначив Олександр.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що підтримка сімейних фермерських господарств формується уже згідно із новим бюджетом і передбачає додаткову фінансову допомогу.

    “Допомога буде для господарств з поголівʼям до 100 корів. За таких умов йдеться про виділення 7 тис гривень на одну корову. Для деокупованих територій буде додаткова виплата – від 7 тис гривень на корову”, – зазначив Микола Сольський.

За словами міністра, такі види фінансової допомоги стосуються і тих, хто займається обробітком землі загальною площею до 120 га. Йдеться про підтримку у розмірі 4 тис грн за один гектар. Також міністр звернув увагу і на грантові можливості підтримки власного бізнесу.

Нагадаємо, Розширене засідання Президії Конгресу відбулося 12 жовтня під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака і була присвячена викликами і потребам Сумщини та Чернігівщини.

Офіційний сайт Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України
 

Останні новини Чернігівщини

Заміна вікон, ремонт харчоблоків та укриттів – проєкти, що реалізуються у дитсадках і школах Чернігова 10:09

Про роботу закладів освіти Чернігова й реалізацію проєктів щодо їх відновлення доповідав начальник міського профільного управління Василь Білогура на розширеній нараді в міській раді 30 квітня.

«Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги»: в Корюківському районі боролись за першість з баскетболу 10:01

На Чернігівщині триває третій (районний) етап ініціативи Президента України «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги». Його переможці змагатимуться на обласному рівні.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:58

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 7 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа загинула та 1 особа постраждала.

2 травня: цей день в Україні і світі

2 травня: цей день в Україні і світі 09:48

ДЕНЬ 799 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 799 RUSSIAN AGRESSION

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини