Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 13:08:25

16 жовтня - цей день в Україні та в світі

16.10.2023   08:00Агенцiя

ДЕНЬ 600 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 600 RUSSIAN AGRESSION

16 жовтня у світі відзначають Всесвітній день хліба, Всесвітній день продовольства, День нетворкінгу (День розширення ділових зв'язків), День Шефа, День алерголога, Всесвітній день анестезії.

В Іспанії - Міжнародний фестиваль джазу в Барселоні, у Перу - Фестиваль Сеньйор-де-Лурен.

Православна церква вшановує пам'ять мученика Лонгіна Сотника.

Всесвітній день хліба

Свято заснували 2006 року за ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. А вибір дня обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року було створено Продовольчу і сільськогосподарську організацію ООН, яка опікувалася розв'язанням проблем розвитку сільського господарства та його виробництва.

Всесвітній день продовольства

Всесвітній день продовольства, що відзначається щорічно 16 жовтня, було проголошено 1979 року на конференції Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO) Організації Об'єднаних Націй.

Головна мета цього Дня - підвищення рівня обізнаності населення стосовно продовольчої проблеми, яка існує у світі. А ще сьогоднішня дата - це привід замислитися над тим, що зроблено, і що ще належить зробити для розв'язання глобальної проблеми - позбавлення людства від голоду, недоїдання і злиднів.

Датою Дня було обрано дату утворення Організації продовольства і сільського господарства ООН 16 жовтня 1945 року.

День Шефа

Щорічно 16 жовтня в низці країн відзначається День Шефа або, як його ще називають, Національний день Боса - професійне свято керівників колективів усіх рівнів.

У 1958 році Патриція Гароскі, яка працювала секретарем в американській компанії State Farm Insurance Company, запропонувала заснувати нове свято, присвячене вшануванню улюбленого керівника. У 1962 році свято офіційно затвердив губернатор штату Іллінойс Отто Карнер. Початкова ідея полягала в тому, що працівники вітають свого начальника і дякують йому за те, що він був добрим і чесним упродовж року.

День алерголога

Це неофіційне професійне свято відзначають алергологи та імунологи - лікарі, які займаються лікуванням і профілактикою алергічних реакцій організму та порушень імунної системи людини.

Всесвітній день анестезії

Історія цієї сфери медицини почалася в середині 19 століття - 16 жовтня 1846 року американський зубний лікар Томас Мортон провів операцію під ефірним наркозом. Так вперше було публічно продемонстровано успішне застосування анестезії для створення загального наркозу. Як анестетик він застосував інгаляцію діетилового ефіру. Тому 16 жовтня і заведено вважати Всесвітнім днем анестезії.

Ще цього дня:

1918 - На з'їзді Вільного козацтва в Чигирині делегати від 5 українських губерній і Кубані обрали отаманом Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського. Цього ж дня він видав указ про відродження козацтва, до якого було записано близько 150 тисяч сімей;

1941 - Загальна паніка і безвладдя в Москві, масова втеча радянської партноменклатури і чиновництва зі столиці на Схід упродовж кількох днів у зв'язку з розвалом оборони Червоної Армії, наближенням вермахту до Москви і "цілком секретною" постановою Сталіна від 15.10.1941 "Про евакуацію столиці СРСР";

1946 - За вироком Нюрнберзького трибуналу в Нюрнберзькій в'язниці страчені нацистські злочинці Йоахім фон Ріббентроп, Вільгельм Кейтель, Ернст Кальтенбруннер, Альфред Розенберг, Ганс Франк, Вільгельм Фрік, Юліус Штрайхер, Фріц Заукель, Альфред Йодль і Артур Зейсс-Інкварт;

1963 - Уперше запущено в космос триступеневий носій ракети "Восток", за допомогою якого на орбіту виводилися багатомісні космічні кораблі "Восток";

1964 - Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї;

1968 - Між урядами СРСР і ЧССР було підписано договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословацької Соціалістичної Республіки;

1978 - Іван Павло II (до інтронізації - Кароль Юзеф Войтила) став 264-м Папою римським і першим неіталійцем на папському престолі від 1523 року, одним із наймолодших понтифіків в історії та першим папою слов'янського походження;

1987 - У Львові створено Товариство Лева;

2005 - У Сан-Луїсі (Аргентина) завершився Чемпіонат світу з шахів ФІДЕ. За результатами чемпіонату, чемпіоном світу з шахів став болгарський гросмейстер Веселін Топалов.

Церковне свято

День пам'яті мученика Лонгіна

Мученик Лонгін був римським сотником, який пронизав списом бік розіп'ятого Ісуса Христа. За християнською традицією, він побачив чудеса, що супроводжували смерть Христа, і визнав Його Сином Божим. Пізніше розкаявся і прийняв християнство. Лонгін став проповідником і мучеником за свою віру.

Іменини: Антон, Денис, Іван, Павло, Петро, Ян.

Останні новини Чернігівщини

Заміна вікон, ремонт харчоблоків та укриттів – проєкти, що реалізуються у дитсадках і школах Чернігова 10:09

Про роботу закладів освіти Чернігова й реалізацію проєктів щодо їх відновлення доповідав начальник міського профільного управління Василь Білогура на розширеній нараді в міській раді 30 квітня.

«Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги»: в Корюківському районі боролись за першість з баскетболу 10:01

На Чернігівщині триває третій (районний) етап ініціативи Президента України «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги». Його переможці змагатимуться на обласному рівні.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:58

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 7 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа загинула та 1 особа постраждала.

2 травня: цей день в Україні і світі

2 травня: цей день в Україні і світі 09:48

ДЕНЬ 799 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 799 RUSSIAN AGRESSION

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини