Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 10:53:53

14 жовтня - цей день в Україні та в світі

14.10.2023   09:19Агенцiя

ДЕНЬ 598 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 598 RUSSIAN AGRESSION

14 жовтня у світі відзначають Всесвітній день стандартів, Всесвітній день музики, Всесвітній день птахів, що мігрують, Всесвітній день майбутнього без карієсу, Всесвітній день екологічної освіти, Всесвітній день спірометрії та легеневого здоров'я, Міжнародний день африканських пінгвінів, Міжнародний день Пінотажа.

Ще сьогодні Європейський день донорства і трансплантації органів та Всесвітній день хоспісів і паліативної допомоги.

В Україні - День створення УПА, у Польщі - День національної освіти, у Франції - відкриття кінематографічного фестивалю імені братів Люм'єр.

14 жовтня 1843 року у Потсдамі вперше пролунав "Весільний марш" Мендельсона, в Лондоні, 1851 року, засновано англійське інформаційне агентство "Рейтер", а 1926 року, в лондонському видавництві вийшла книжка Алана Мілна "Вінні-Пух".

У 2012 році австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер здійснив затяжний стрибок зі стратосфери.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників Назарія, Гервасія, Протасія і Келсія; преподобної Параскеви Сербської.

Ще цього дня:

1942 - Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року з розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН. Північно-західна частина України Волинь;

1950 - У Нью-Йорку відбувся об'єднавчий Собор Американсько-Української Православної Церкви США та Української Православної Церкви в Америці в одну Українську Православну Церкву в США;

1970 - У Гаазі ухвалено Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набрала чинності за рік;

2006 - Керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного схвалено цього дня відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святої Параскеви Сербської, яка жила в 11 столітті. Параскева народилася в місті Епіват на березі Мармурового моря в тій самій сім'ї, що і святитель Єфимій, єпископ Мадітоса. Після смерті батьків дівчина роздала отриманий спадок бідним і вирушила до Константинополя, де прийняла чернечий постриг. Пізніше, здійснивши паломництво до Святої землі, вона оселилася в Йорданській долині, а за два роки до смерті повернулася додому, де і померла. Згідно з житієм, знайдені мощі Параскеви відомі численними чудесами, які відбувалися поруч із ними.

Іменини: Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Сава, Ян, Віра.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.