Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 09:40:19

Ми відбудуємо Україну разом: на Чернігівщині – новопризначений Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії

13.10.2023   08:57Агенцiя

Одна із ключових цілей візиту Мартіна Гарріса – дізнатися про нагальні проблеми регіону і допомогти їх вирішити.

    «Іноземні партнери повинні розуміти, що допомога у відновленні необхідна саме зараз. Не можна відтерміновувати цей процес до завершення війни. Люди потребують підтримки вже сьогодні», – зауважив Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії.



Першочергово, пан Мартін Гарріс оглянув наслідки окупації російськими військами села Ягідне. Мова – про школу, в підвалі якої 27 днів окупанти утримували без води, їжі та в антисанітарних умовах 367 заручників (з яких 50 дітей). 11 осіб померли, ще десятьох розстріляли.

Дитячі малюнки на стінах, рядки гімну України, календар, прізвища й дати смерті односельців –  все це пан посол побачив на власні очі. Також він поспілкувався з очевидцями трагедії та висловив захоплення стійкістю та незламністю духа всіх, хто пережив ті події.


    «Не тільки Ягідне, а і вся Іванівська громада, суттєво постраждала від окупації (повністю зруйновані 226 будинків, ще 1759 отримали пошкодження)», – наголосила голова ТГ Олена Швидка.

Щоб люди не залишилися без даху над головою, на Чернігівщині, як і в Україні загалом, діє державна  програма «єВідновлення». До речі, Іванівська ТГ тримає першість в регіоні з обробки заявок на компенсацію за пошкоджене майно,  яка вже нарахована 350 заявникам. Про це Надзвичайному і Повноважному Послу Великої Британії розповіли в Іванівському Центрі надання адміністративних послуг.

Будівля ЦНАПу, як і Іванівська  сільська рада були значно пошкоджені. Займався їх відновленням волонтерський табір «Будуємо Україну разом», за сприяння Фонду "Партнерство за сильну Україну", що фінансується урядом Його Величності.
Ще одна локація – Іванівська середня школа. Будівля вціліла, хоч втратила вікна і мала пошкоджений дах. Тому школа і стала гуманітарним штабом громади. Тут сортували та роздавали допомогу, годували, розподіляли будівельні інструменти та матеріали.

Під час активних бойових дій укриття Іванівської школи прихистило близько 170 мешканців громади. Облаштувати укриття належним чином, щоб діти змогли навчатися очно та в безпеці, допоміг Дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ.


Пан посол оглянув приміщення школи, поспілкувався з колективом, учнями та батьками. Розмовляли про труднощі у навчанні під час війни, виклики, що стоять перед вчителями і школярами, ментальне здоров'я та психологічну підтримку дітей.
Відвідав Мартін Гарріс і обласний центр, де зустрівся з  начальником  ОВА В’ячеславом Чаусом.


    «Одним з перших, хто відгукнувся на проблеми області навесні минулого року був Фонд «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами шести країн, зокрема і Великобританії. Наразі ми маємо пів сотні спільних проєктів, 34 з яких уже реалізовано. А це: облаштовані укриття у школах, садочках, адмінбудівлях 5 ТГ; будматеріали та повноцінні ремонтні роботи у закладах освіти, охорони здоров’я, соцзахисту; спецтехніка та фінансова підтримка встановлення сучасної системи оповіщення в обласному центрі. Щиро дякую за таку потужну підтримку», - зазначив очільник області.



Натомість пан посол подякував громаді Чернігівщини за сміливість та захист цінностей всього цивілізованого світу.
Драмтеатр імені Т.Г. Шевченка та міська лікарня №3 – ще два об’єкти відвідав Мартін Гарріс після офіційної зустрічі, що відбулася в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.
Пан посол поклав квіти біля будівлі театру – місця терористичної атаки 19-го серпня та хвилиною мовчання вшанував жертв трагедії.
Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації



 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION