Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 08:37:37

13 жовтня - цей день в Україні та в світі

13.10.2023   07:45Агенцiя

ДЕНЬ 597 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 597 RUSSIAN AGRESSION

13 жовтня у світі відзначають Всесвітній день яйця, Міжнародний день зі зниження ризику лих, День поширення інформації про метастатичний рак молочної залози.

Ще сьогодні Міжнародний день простої мови, Міжнародний день невдах, Всесвітній день боротьби з тромбозом, Міжнародний день ветеринарної медсестри, Міжнародний день костюма і День без бюстгальтера.

У Німеччині - Фестиваль "Вільного ринку" в Бремені, в Італії - Фестиваль шоколаду в Перуджі.

Цього дня, 1884 року було затверджено місце проходження нульового меридіана за Гринвічем.

Православна церква вшановує пам'ять священномучеників Карпа, Папили й Агатоніки.

Ще цього дня:

1927 - З ініціативи Міжнародної організації праці засновано Міжнародну асоціацію соціального забезпечення;

1943 - Королівство Італія оголосило війну Третьому Рейху;

1947 - ЦК КП(б)У ухвалив рішення про створення семи спеціальних оперативних груп НКВС для ліквідації керівників "бандугруповань" Української РСР, членів Центрального і крайового проводів ОУН;

1948 - Рада міністрів СРСР ухвалила постанову про виселення сімей "бандитських і націоналістичних елементів";

1948 - Завершено будівництво газопроводу Дашава-Київ;

1957 - У СРСР здійснено запуск першого у світі штучного супутника Землі. У 1967 Міжнародною федерацією астронавтики цю дату проголошено Днем початку космічної ери людства;

1987 - У Перській затоці американський флот уперше у світі використав дельфінів у військових цілях;

1992 - На посаді прем'єр-міністра України затверджено Леоніда Кучму;

1996 - У Криму створено Південноукраїнський економічний союз;

1998 - НАТО висунув Союзній республіці Югославія ультиматум із вимогою вивести війська з Косово.

Церковне свято

Святі мученики Карп, єпископ Фіатирський, диякон Папила, Агатодор і Агатоніка, сестра Папили, постраждали за часів гонінь на християн імператора Декія в III столітті.

Правителю області, де жили святі, стало відомо, що Карп і Папила не беруть участі в язичницьких святах. Він наказав привести порушників закону і спочатку спробував переконати їх в істині римської релігії. Святі ж відповідали, що непристойно вшановувати несправжніх богів. Тоді суддя наказав оголити мучеників і в залізних ланцюгах водити їх містом, а потім прив'язати до коней і тягти з Фіатири до сусіднього міста Сарди.

За Карпом і Папилою добровільно пішли Агатодор і Агатоніка. У Сардах Агатодора забили до смерті воловими жилами, а Карпу, Папилі й Агатоніці відрубали голови.

Святий Папила за життя був відомий даром лікування хвороб; він і після своєї мученицької кончини невпинно подає зцілення усім, хто приходить до нього з вірою.

Іменини: Акакій, Олександр, Олексій, Василь, В'ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Серафим, Олександра, Аполлінарія.

Останні новини Чернігівщини

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.