Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 08:28:01

Як програму «Доступні ліки» наблизити до кожної громади – з головою НСЗУ на прессніданку в Чернігівській ОВА

27.09.2023   12:04Агенцiя

У Чернігівській області цьогоріч виписано 300 тисяч електронних рецептів за державною програмою реімбурсації «Доступні ліки». За погашеними рецептами аптеки (наразі в області 310 аптек-учасниць) вже отримали понад 22 млн грн від Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Про це повідомила голова НСЗУ Наталія Гусак в медіацентрі ОВА під час прессніданку, присвяченому реалізації згаданої ініціативи.

До обговорення долучилися заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк, директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Галина Нагорна та начальник Управління охорони здоров’я ОВА Андрій Лінник.

    «Доступні ліки – це не тільки державна програма, яка дозволяє мешканцям економити чи придбати ліки із невеликою оплатою. Це ще і якість життя, це запобігання ускладненням хронічних хвороб. Тому розширення аптечних пунктів в області, що беруть участь у цій програмі, дуже важливе й актуальне, – зазначила Жанна Шерстюк.– Наша область специфічна у плані логістики, яка до того ж ускладнилася через військові дії. Транспортна доступність до місць отримання послуг не завжди відповідає тим стандартам, що мають бути. З цього приводу ОВА спільно з профільним управлінням постійно комунікує з громадами, ми залучаємо міжнародну підтримку на відповідні цілі. Наприклад, із жовтня розпочинається програма організації «PACT» по Прилуцькому району, де курсуватимуть мобільні аптечні пункти».

Наразі за програмою «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу, цукрового та нецукрового діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки, хронічного обструктивного захворювання легень, хвороби Паркінсона, а також імуносупресивні препарати.

У серпні поточного року список поповнили знеболювальні для паліативних хворих. З жовтня будуть додані тест-смужки для вимірювання рівня глюкози у крові. Загалом у переліку – понад 500 найменувань препаратів різних виробників, в тому числі й закордонних, різного цінового діапазону, але винятково ті, що є доказовими та пройшли необхідну експертизу.

    «Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. Особливо це стосується сільської місцевості. Так, у селах Чернігівської області погашено лише 4% виписаних електронних рецептів. У середньому по Україні цей показник складає 20%», –  сказала голова НСЗУ Наталія Гусак.

Спікери зазначили, що для розширення доступності програми реімбурсації «Доступні ліки» для пацієнтів необхідна тісна взаємодія НСЗУ з місцевою владою. Зокрема аналіз наявної аптечної мережі у співвідношенні з кількістю жителів громад, стимулювання аптек доєднуватися до програми, розв’язання проблем транспортного сполучення тощо.

Щоб отримати електронний рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). Залежно від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Термін його дії – 30 днів.

Отримати самі ліки пацієнт може в будь-якій аптеці, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Такі аптеки мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни». Знайти найближчу аптеку можна, скориставшись електронною мапою НСЗУ та чат-ботом в телеграмі «Спитай Гриця». Або зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77. За цим номером також можна залишити скаргу.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.