Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 01:17:39

СБУ викрила російського інформатора, який збирав розвіддані про українські війська та критичну інфраструктуру на кордоні з рф

26.09.2023   17:15Агенцiя

Контррозвідка Служби безпеки затримала на Чернігівщині інформатора спецслужб рф, який збирав розвіддані про українські війська та критичну інфраструктуру у прикордонних районах області.

Насамперед ворога цікавила інформація про місця розташування блокпостів, чисельність особового складу, наявність військової техніки ЗСУ та будівництво на території регіону об’єктів військової авіації.

Також зловмисник «малював» для агресора схеми місцевих залізничних маршрутів, якими курсують вантажні ешелони.

Крім того, фігурант, за завданням ворожих спецслужб, збирав інформацію про об’єкти енергетичної інфраструктури обласного центру.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки нової серії повітряних атак по регіону.

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії зловмисника і затримали його за місцем проживання. Під час обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

За даними слідства, ворожим інформатором є місцевий житель, який на період окупації частини регіону потрапив у поле зору загарбників через свої прокремлівські погляди.

У травні цього року на чоловіка дистанційно вийшов представник спецслужб рф і запропонував йому співпрацю у війні проти України.

Згодом російський інформатор приступив до виконання ворожих завдань, про що «звітував» агресору в анонімному чаті. Щоб приховати злочинну діяльність, він одразу видаляв усі повідомлення після кожного «сеансу» зв’язку з окупантами.

Однак, це не допомогло – співробітники СБУ зібрали на фігуранта обґрунтовану доказову базу і повідомили йому про підозру за ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

Служба безпеки України

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.