Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 00:30:40

Підлітки найвразливіші до впливу війни, а молодь 18-24 років найнижче оцінює свій психічний стан – результати міжнародного опитування

19.09.2023   17:51Агенцiя

Підлітки 13–15 років – найбільш вразливі до впливу війни в Україні та світових конфліктів, а найнижче рівень свого ментального здоровʼя зараз оцінюють молоді люди віком 18-24 роки. Такі результати міжнародного дослідження про ментальне здоровʼя, яке було проведено у серпні 2023 року в 11 країнах світу і презентоване на Третьому саміті перших леді і джентльменів.


Мета комплексного соціологічного опитування – проаналізувати, як люди в різних регіонах світу оцінюють своє ментальне здоров’я та як ставляться до відкритого обговорення проблем у цій сфері. До вибірки ввійшли країни, що перебувають у стані війни зараз або мали досвід руйнівних конфліктів чи серйозних потрясінь в минулому.

Вплив війни на ментальне здоровʼя молоді

Дослідження виявило, що війна впливає на людей та змінює їх ставлення до ментального здоровʼя. При цьому найбільший вплив та вразливість через війну в Україні та світові конфлікти відчувають підлітки. Так, в ході дослідження 50 % опитаних у віковій групі 13-15 років зазначили, що сильно або помірно постраждали від спричиненої росією війни в Україні, та 47 % – від світових війн та конфліктів. І це найвищий показник серед усіх вікових груп.

Найнижче стан свого ментального здоровʼя оцінюють молоді люди віком 18-24 роки – на рівні 6,70 за 10-бальною шкалою. Для порівняння: цей показник у віковій групі 13-17 років становить 7,64, а найвищий – 8,32 – у людей віком 75+.

Три найпоширеніші почуття групи 18-24 років:

стрес – відчувають 56 %,
пригніченість/сум – 53 %,
виснаження – 45 %.
Однак представники цієї вікової групи є найбільш стійкими та оптимістично налаштованими щодо майбутнього, більше, ніж будь-яка інша вікова група:

58 % відчули покращення ментального здоров’я за останні три роки;

70 % очікують покращення ментального здоров’я протягом наступних трьох років.

Що підтримує молоде покоління


За даними дослідження, молоді люді віком 13-24 роки менш схильні звертатися до фахівців з питань ментального здоровʼя. Лише кожен другий представник цієї вікової групи (49 %) зазначив, що почувається комфортно під час спілкування з фахівцем з ментального здоровʼя - і це найменший показник серед усіх опитаних.

Також молоді люди більше, ніж інші, схильні думати, що розмови про ментальне здоровʼя:

соромно – 44 %;
можуть вплинути на репутацію в сімʼї – 38 %;
можуть вплинути на репутацію на роботі – 33 %.
Натомість молодь 18-24 найбільше вірить у взаємодію з іншими людьми, спорт, хобі та подорожі. На їх думку, бути окей їм допомагає проведення часу з іншими людьми (17 %), фізичні вправи (12 %), хобі та подорожі (по 10 %).

Молодь найбільше серед інших прагне змін в сфері ментального здоровʼя

Молоді люди здатні змінювати наратив про ментальне здоров’я у своїх суспільствах. Також підлітки більш схильні сприймати людей з порушеннями ментального здоров’я як сильних, сміливих та таких, які надихають.

Також вони більше, ніж старше покоління, вважають необхідним підвищувати обізнаність про ментальне здоров’я. Зокрема, через покращення доступу до сервісів з ментального здоровʼя (56 %), психоосвіту (55 %), відкритість людей щодо їх досвіду у сфері ментального здоровʼя (43 %) та збільшення уваги до цієї теми в соціальних мережах (41 %), а також через залучення лідерів думок та громадських діячів (35 %). Вони також погоджуються з тим, що для покращення ментального здоров’я слід підтримувати відповідні освітні програми.

Попри те, що молоді люди у віці 18-24 років мають найнижчий рівень оцінки власного ментального здоровʼя, вони демонструють найбільше стійкості та оптимізму. І це дає надію на щасливе майбутнє.

Нагадаємо, раніше МОЗ публікувало надійні канали психологічної підтримки для молоді. Також корисна інформація про психологічну стійкість і самодопомогу є на сайті https://www.howareu.com .

Довідка: опитування проводилось онлайн з 1 по 24 серпня 2023 року місцевими мовами в 11 країнах: Аргентина, Бразилія, Хорватія, Німеччина, Ізраїль, Японія, Польща, Велика Британія, США, Туреччина та Україна. Загалом було проведено 11 000 інтерв’ю з респондентами віком від 13 років — по 1 000 інтерв’ю в кожній країні. Опитування провело Alligator Digital, відзначене багатьма нагородами дослідницьке агентство з повним спектром послуг, що базується у Великій Британії.

Дослідження підготовлено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативи першої леді України Олени Зеленської та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Експертна підтримка – Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України, BRAND UKRAINE та ГО «Безбарʼєрність»

Міністерство охорони здоров'я України

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.