Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 17:17:24

Реалізацію проєкту меморіального комплексу в Ялівщині почнуть з першочергових робіт

13.09.2023   14:16Агенцiя

Проєкт облаштування меморіального комплексу на кладовищі в Ялівщині буде реалізований поетапно. Його розпочнуть цьогоріч і завершать, виходячи з фінансових можливостей міського бюджету.

Про це йшлося під час загальноміської щотижневої наради 12 вересня.

    — 43 млн грн на реалізацію цього проєкту — велика сума. Ярославе Валентиновичу, зважаючи на ці навантаження, які сьогодні має місцевий бюджет, передивіться проєкт і зменшіть його кошторис. В цьому році зробіть виключно нагальні роботи: облаштуйте 88 місць поховань військових, зробіть благоустрій території, тому що там великі проблеми з ґрунтами, облаштуйте під'їзди, — таке доручення начальнику управління ЖКГ дав в.о. міського голови Олександр Ломако під час наради.

Олександр Ломако зауважив, що сьогодні всі працюють виключно на Перемогу і пріоритетними є питання підтримки ЗСУ. Зокрема, саме тому на засідання сесії 13 вересня виноситься питання, яке дозволить за кошти міського бюджету у розмірі 15 млн грн придбати дрони для військових. Загалом на підтримку захисників місто спрямувало вже близько 160 млн грн.

Стосовно реалізації проєкту меморіального комплексу в Ялівщині, то на це спрямують до 20 млн грн. Розпочати роботи вже зараз важливо з кількох причин, зокрема, через стан ґрунтів, а також через досягнуті домовленості з рідними похованих там військових.

    — Ми багато спілкувалися з родинами похованих в Ялівщині військових і буквально стримували їх у тому, щоб вони не поспішали встановлювати пам'ятники. За християнською традицією, як тільки пройшов рік після поховання, люди починають встановлювати пам'ятники. Ми вирішили робити там меморіал, яким передбачені однотипні пам’ятники. Все буде профінансовано за кошти міського бюджету. Якщо цього зараз не зробимо, то люди почнуть ставити їх на власний розсуд, а ідея меморіалу буде втрачена, — пояснив в.о. міського голови.

Нагадаємо, що у Чернігові два сектори військових поховань — на «Яцево» та в Ялівщині.

Кладовище в Ялівщині до 2022-го року було недіючим, допоки під час бойових дій «Яцево» не опинилося під ворожим вогнем і потрібно було приймати рішення, де ховати загиблих. З метою гідного вшанування пам’яті наших захисників є необхідність облаштувати меморіальний комплекс на обох цвинтарях.

Ці роботи розпочали з Ялівщини, через стан ґрунтів та необхідності благоустрою території недіючого кладовища. Спільно з родинами військових, які там поховані, міська рада розробила проєкт, було затверджено єдиний зразок оформлення пам'ятників.

Створять меморіальний комлпекс і на «Яцево», де хоронили військових, починаючи з 2014-го. З цією метою на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 11 вересня погоджено рішення про відведення секторів для почесних поховань померлих (загиблих) військовослужбовців. Ним визначено ділянки, де буде облаштовано меморіал, а всі місця поховань будуть виконані в єдиному стилі, а також сектори, де рідні загиблих самостійно визначатимуться з оформленням могил, а також матимуть можливість бронювати місця поряд для інших членів родини.

Облаштування обох меморіальних комплексів здійснюватиметься за кошти міського бюджету.

   — Я хочу, щоб всі розуміли, що це наші Герої. Всім, хто вважає, що їх не потрібно вшановувати, потрібно просто подивитися в очі рідним, близьким, батькам загиблих захисників і, я думаю, що жодних питань більше не буде. Не можна забувати, що ми маємо сьогоднішній день завдяки подвигу ЗСУ і завдяки, на жаль, тому, що багато військових віддали своє життя за наше майбутнє. Це наш святий обов'язок — гідно вшанувати їх пам'ять і ми будемо це робити в будь-якому разі, — наголосив на важливості створення меморіальних комплексів на обох кладовищах Олександр Ломако.

 
Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини