Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 00:30:28

Жителям області нараховано понад 30 млн грн компенсації в межах програми «єВідновлення»

24.08.2023   10:24Агенцiя

В Україні, Чернігівській області зокрема, триває реалізація державної програми «єВідновлення» щодо надання компенсацій громадянам, чия оселя була пошкоджена чи знищена через війну.

На сьогодні в області зафіксовано понад 10 тисяч пошкоджень житлового сектора. Щодо пошкодженого майна подано 2170 заяв, із них у роботі комісій, створених у громадах, – 1200. Загальна сума компенсації, нарахованої громадянам на банківські рахунки, перевищила 30 мільйонів гривень (майже 300 заяв). Про це повідомив під час брифінгу в медіацентрі ОВА в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.

    «Громади постійно опрацьовують отримані заявки від місцевого населення, організовують роботу комісій, які здійснюють їх розгляд та формування чек-листів. Водночас не всі громади подали заявки по тій кількості попередньо зафіксованих пошкоджень об’єктів. У цьому процесі допомагатимемо громадянам спільно з громадськими організаціями», – розповів Сергій Куреня.

Щодо компенсації за знищені об’єкти: зараз громадяни можуть подати відповідні заявки, щоб отримати житловий сертифікат для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках.

    «Компенсації за повністю знищене житло у вигляді грошових коштів на електронні рахунки надаватимуться дещо пізніше. Тобто зараз – житлові сертифікати, грошові компенсації на відбудову – згодом», – наголосив Сергій Куреня.

     Правову допомогу жителям області по програмі «єВідновлення» надає ГО «Український Голос Громад». А це, за словами голови організації Руслана Марченка, безкоштовні юридичні консультації з питань подання інформаційного повідомлення, заявки на отримання компенсації, відкриття рахунків та повний супровід для тих, хто цього потребує (оформлення нотаріальної згоди, супровід по ЦНАПу тощо). Знайти ГО можна у Чернігові за адресою: вул. Шевченка, 15.

    Подібні послуги громадяни можуть отримати від благодійної організації «БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез». Як зазначив представник Фонду Дмитро Науменко, програма «єВідновлення» – один із напрямів роботи. Приміром, у багатьох людей виникають труднощі саме з документами на право власності, особливо у сільській місцевості. Тож, щоб подати заявку на компенсацію, треба врегулювати низку правових питань. Плюс багато випадків, коли документи потрібно відновити.

    Консультують громадян і надають різного роду правові послуги й у БФ «Право на захист». Тут щодо отримання компенсації за знищене житло розробили спеціальні інформаційні брошури. Звернутися можна за адресами у Чернігові: вул. П'ятницька, 49 і вул. Чорновола, 10, а також зателефонувати за номерами: (099) / (068) / (063) -507-50-90 – юридична підтримка й (093)-700-22-20 – психологічна. За словами представниці цієї правозахисної організації Олени Приходько, є й мобільні бригади, які функціонують на території всієї Чернігівської області. Тобто, отримавши запит від громади, на місце виїжджають фахівці. Крім того, на даному етапі здійснюється безкоштовний супровід декількох судових справ. До прикладу: щодо втрачених документів, набуття спадщини, встановлення факту смерті та визнання особи безвісти зниклою.

Нагадаємо алгоритм дій у випадку пошкодженого житла

    Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно (через Дію, ЦНАП чи нотаріуса).
    Відкрити в одному з банків-партнерів програми «єВідновлення» картковий рахунок (онлайн – через застосунок банку, офлайн – безпосередньо у відділенні банку).
    Подати заявку в Дії (звертаємо увагу, що максимальний розмір виплати за пошкоджене майно становить 200 тис. грн).
    Дочекатися огляду майна місцевою комісією, яка складе відповідний акт та встановить суму компенсації (чек-лист).

Для отримання житлового сертифіката – такий же алгоритм, за винятком відкриття рахунку. На підставі рішення комісії система згенерує сертифікат, який можна буде використати впродовж п’яти років з моменту отримання.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.