Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 19:34:53

Очищення міського простору Чернігова від символіки російської імперської політики

18.08.2023   10:53Агенцiя

27 липня 2023 року набув чинності Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», який визначив правові засади засудження російської імперської політики в Україні, заборони пропаганди її символіки та встановив порядок ліквідації символіки російської імперської політики.

У зв'язку зі змінами у чинному законодавстві та перерозподілом повноважень між гілками влади, а також з метою фінансового забезпечення задач визначених цим Законом, виникла потреба в актуалізації заходів «Міської цільової програми з охорони та збереження пам'яток культурної спадщини м. Чернігова на 2022-2026 роки». Відповідні зміни та доповнення погоджені на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 17 серпня.

Відповідно до норм Закону у місцевих рад є шість місяців, щоб вилучити з публічного простору назви та пам’ятники, присвячені російським імперським діячам та географічним об’єктам країни-агресора.

Формування відповідних переліків пам'ятників, пам'ятних знаків та інших об'єктів культурної спадщини здійснюватиметься на підставі моніторингу та рекомендацій профільної Робочої групи, а також на підставі відповідних рішень  виконавчого комітету міськради.

    — Візьміть час для формування комісії, залучіть до її складу максимальну кількість громадськості. Треба розсудливо до цього підійти і проявити мудрість в цьому питанні, — зауважив під час розгляду цього питання в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Тобто, на виконання статей 5 та 8 вищезгаданого Закону України Чернігівська міська рада протягом шести місяців з дати набуття ним чинності має забезпечити демонтаж (перенесення) заборонених  об`єктів, що потребує доповнення відповідної міської Програми заходами та передбаченням додаткового фінансування за рахунок коштів міського бюджету.



Пресслужба Чернігівської міської ради

Головне фото з мережі Інтернет

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини