Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 08:36:49

16 серпня - цей день в Україні та в світі

16.08.2023   08:29Агенцiя

ДЕНЬ 539 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 539 RUSSIAN AGRESSION

16 серпня відзначають Всесвітній день повітряних зміїв, Міжнародний день Піно Нуар і День чоловічої краси (або День догляду за собою для чоловіків).

У США - Національний день ВДВ, День пам'яті Елвіса Преслі, в Італії - Сієнський Паліо – кінні перегони в Сієні.

Православна церква вшановує пам'ять преподобних Ісаакія, Далмата і Фавста.

Католики святкують День Святого Стефана, Короля Угорщини.

Ще цього дня:

1914 - Головна Українська Рада оприлюднила маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України;

1919 - 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР та 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільнила від більшовиків Шепетівку;

1925 - Відбулася прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Золота лихоманка";

1960 - Кіпр проголосив незалежність;

1960 - Засновано Міжнародну академію астронавтики;

1972 - У Торонто відкрилася Національна виставка, на якій уперше для західного світу були представлені виробники Китаю;

1985 - Мадонна вийшла заміж за актора Шона Пенна;

1995 - Більшість населення Бермудських островів на референдумі проголосувала проти незалежності та за збереження статусу британської колонії.

Церковне свято

Преподобні Ісаакій, Далмат і Фавст були ігуменами Далматської обителі. Преподобний Далмат служив у війську царя Феодосія Великого (379-395) і користувався його повагою. Залишивши мир, преподобний Далмат разом із сином Фавстом пішов в обитель преподобного Ісаакія поблизу Константинополя.

Преподобний Ісаакій постриг батька і сина в чернечий чин, і обидва вони стали вести суворе подвижницьке життя. Одного разу у Великий піст преподобний Далмат не вживав їжі упродовж 40 днів, а потім, зміцнившись, до свята Вознесіння Христового удостоївся Божественних видінь. Наближаючись до кінця свого життя, преподобний Ісаакій 383 року поставив замість себе ігуменом преподобного Далмата, за ім'ям якого обитель стала називатися Далматською.

Про преподобного Фавста відомо, що він, подібно до батька, був великим аскетом і з чернечих подвигів особливо досяг успіху в пості. Після смерті батька преподобний Фавст став ігуменом обителі.

Іменини: Антон, В'ячеслав, Іван, Ісаакій, Кузьма, Миколай.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини