Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 09:07:25

Про підтримку малого і середнього бізнесу в області – на засіданні профільної координаційної ради

05.08.2023   08:51Агенцiя

Питання підтримки малого і середнього бізнесу в регіоні, а також зміни до податкового законодавства обговорили учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Керував роботою начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Постраждалий під час війни бізнес (нині офіційно – майже пів тисячі пошкоджених та зруйнованих суб’єктів господарювання) може отримати з обласного бюджету часткове відшкодування витрат на визначення шкоди та обсягу завданих збитків. Виплата – одноразово у розмірі 50% від фактичних витрат, але не більше 20 тис. грн. Отримають не всі – є умови, яким суб’єкт має відповідати. Заяви приймає Регіональний фонд підтримки підприємництва по області. Порядок надання такої фінансової підтримки затвердила сьогодні координаційна рада.

Також для малих та середніх підприємств діє такий регіональний інструмент підтримки, як часткове відшкодування витрат:

- на участь у виставково-ярмаркових заходах на національному та міжнародному рівнях (координаційна рада працюватиме над тим, щоб до списку увійшли й мікропідприємства, тобто ФОПи);

- з сертифікації/оцінки відповідності продукції або систем управління.

Зазначимо, що з 1 серпня набули чинності зміни у податковому законодавстві, зокрема скасовано єдиний податок у розмірі 2%. Тобто відбулося повернення на «довоєнну» систему оподаткування. Встановлено умови перехідного періоду.

Продовжено мораторій на позапланові документальні перевірки. Але бюджетне відшкодування, припинення юридичної особи – перевірятимуться. Як і підприємства (планово до кінця року), які виготовляють/реалізують підакцизну продукцію, працюють у галузі грального бізнесу (в області таких нема), надають фінансові і платіжні послуги. На розгляді до включення у такий план – 127 об’єктів.

З 1 жовтня відновлюється відповідальність за порушення у сфері застосування РРО.

Роз’яснення щодо всіх нововведень  – податкова готова до консультацій.

Крім того, під час воєнного стану перевірки у сфері охорони праці та додержання відповідного законодавства не проводяться. Але якщо до Держпраці надійде звернення/скарга від працівника, перевірка обов’язково відбудеться (лише вказаного у зверненні факту).

    «Кожен підприємець має пам’ятати, що рано чи пізно всі перевірки «повернуться». Тому попри всі ліберальні моменти, наявні під час війни, планувати свою діяльність потрібно виключно у правовому полі», – наголосив В’ячеслав Чаус.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини