Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 23:33:19

Торгівля людьми та боротьба з нею: особливості роботи на Чернігівщині в умовах війни

29.07.2023   09:50Агенцiя

Про запобігання торгівлі людьми та боротьбу з нею напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, встановленого 30 липня з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно цієї проблеми, розповіли спікери під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

Після повномасштабного вторгнення питання  набуло особливої актуальності: ризик потрапити у ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Зокрема через те, що велика кількість українців вимушена була покинути домівки та шукати прихисток на території інших держав.

Перш за все, робота щодо розв’язання проблеми торгівлі людьми передбачає посилення поінформованості серед населення, аби навчити розпізнавати ознаки такої потенційної небезпеки. Для цього, за словами заступника директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОВА В’ячеслава Голуба, в громадах області розповсюджуються інформаційні матеріали. Крім того, проводиться робота з вразливими категоріями населення, зокрема з безробітними.

Наступним важливим напрямом є виявлення постраждалих та встановлення відповідного статусу. Завдяки цьому такі громадяни отримують доступ до безкоштовної медичної, психологічної, правової допомоги та соціальних послуг.

    «Починаючи з 2013 року, статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 57 людей, з них – 31 чоловік та 28 жінок. 55 осіб постраждали за межами України, двоє – безпосередньо в Україні. До слова, 12 осіб обманним шляхом були втягнуті в незаконну діяльність на території росії під приводом роботи кур’єром-експедитором», – зазначив В’ячеслав Голуб.

Оформленням документації щодо встановлення статусу займається Департамент сім’ї молоді та спорту ОВА, рішення ж про його надання приймає Міністерство соціальної політики України.

Процес виявлення постраждалих досить довгий та тривалий. Дуже часто людина не звертається до правоохоронних органів, боячись осуду суспільства.

    «Потерпілими від торгівлі людьми здебільшого є особи, які перебувають в складних життєвих  обставинах, скрутному матеріальному становищі. Таких людей вводять в оману, пропонуючи неправдиві умови праці. Зокрема, наразі активно розвиваються закриті браузери, де розміщуються подібні оголошення», – зауважив старший оперуповноважений відділу міграційної поліції ГУ Національної поліції в Чернігівській області Олександр Салоїд та додав, що у 2023 році до суду скеровані матеріали по 7 кримінальним провадженням.

За словами представниці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Лариси Шумної, Офіс омбудсмена впродовж 2022-2023 років провів низку візитів щодо моніторингу прав утримання людей і проведення превентивних заходів, в тому числі й на Чернігівщині. За їх результатами рекомендовано усунути певні проблеми: підвищити рівень виявлення та ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми; забезпечити взаємодію між суб’єктами, що здійснюють заходи у цій сфері; недопущення порушень термінів взаємного інформування про постраждалих тощо.

Трапляються  певні ознаки трудової експлуатації і в таких місцях, як психоневрологічні будинки-інтернати, дитячі будинки-інтернати та інші подібні установи. Але подібних випадків на Чернігівщині не зафіксовано.

Спікери нагадали організації, до яких можна звернутися за консультацією та допомогою:

1. Департамент сім`ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації (структурний підрозділ облдержадміністрації, відповідальний за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми)

Контактний телефон: (067) 281 42 72

2. Відділ міграційної поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області

Контактний телефон: (0462) 619-811

3. Чернігівський обласний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді

Контактний телефон: (0462)774-825

4. Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Контактний телефон: (0462) 612-532

5. Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

 0 800 505 501 та 527
 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.